Poljoprivreda

VINSKI RAT: Francuski vinogradari u borbi protiv jeftinog uvoza uništili pošiljke vina na granici sa Španjolskom

Autor Euractiv/Hugo Struna

Stotine francuskih vinara blokiralo je autocestu na španjolskoj granici i izlilo stotine paleta španjolskog pjenušca preko granice, u znak prosvjeda zbog uvoza jeftinih alkoholnih pića

epa10927123 French winemakers destroy a shipment of wine coming from Spain during a demonstration by the tollbooth in Le Boulou, near the Spanish border, south of France, 19 October 2023. Winegrowers and winemakers from south of France are protesting against the introduction of Spanish wines. EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO
Izvor: Guillaume Horcajuelo/EPA

U četvrtak ujutro, između 300 i 400 vinogradara iz nekoliko regija južne Francuske okupilo se na španjolskoj granici kako bi blokirali kamione koji prevoze pošiljke vina iz Španjolske.

Iz njih su onda istovarili sanduke sa crnim, bijelim i pjenušavim vinima, i zatim njihov sadržaj prolili po cesti.

Od ministra poljoprivrede 'traže spas'

"S obzirom na konkurenciju iz inozemstva... propisa koji nam se nameću, kao i povijesne suše koja prijeti ovogodišnjoj žetvi, tražimo od ministra poljoprivrede da nas spasi", rekao je Pierre Hylari, predsjednik Udruge mladih poljoprivrednika regije Pyrénées-Orientales, za radio postaju France Bleu.

Uvozna vina, uglavnom iz Španjolske i Maroka, preplavila su francusko tržište u 2022. godini, na koje je pristiglo više od 6,5 milijuna hektolitara vina, i to po cijenama koje su ponekad dvostruko niže od onih iz lokalne proizvodnje.

Dvije trećine francuskog uvoza vina dolazi iz Španjolske

Od cijelog francuskog uvoza oko 65 posto pristiže iz Španjolske, često u rinfuzi, i prodaje se kao najjeftinije vino na policama. Španjolske butelje prodaju se za nešto manje od 1 eura po litri, u usporedbi s više od 3 eura za vina koja se proizvede i prodaju u južnoj Francuskoj.

Što se tiče njihovih zahtjeva prema francuskoj vladi, Frédéric Rouanet, predsjednik udruge vinogradara departmana Aude, izjavio je za Euractiv da bi trebalo uvesti "Marshallov plan za vinogradarstvo", kako bi se francuski vinski sektor izvukao iz krize.

"Tražimo izuzeća od nameta, državnu pomoć vezanu za hektar zemlje, pomoć za dizanje bankarskih kredita, bolje navodnjavanje i bilo što drugo što bi nam moglo pomoći da se izvučemo iz krize".

Poziv Europskoj komisiji

Udruga vinogradara iz regije Bordeaux nedavno je ponovila svoj poziv Europskoj komisiji da dodijeli financijska sredstva za iskorjenjivanje nasada vinove loze, jer je ovlaštena dodjeljivati takve potpore za restrukturiranje vinograda.

U ožujku su vinari iz tog područja dogovorili s vladom financiranje od 57 milijuna eura za iskorjenjivanje oko 9500 hektara nasada vinske loze, u pokušaju da se smanjenjem proizvodnih kapaciteta podigne cijena vina na tržištu. Radi se oko 10 posto ukupnih nasada, jer u Bordeauxu i okolici ima ukupno 108,000 hektara vinograda.

"Današnji dan predstavlja tek uvod u gospodarski rat kojeg ćemo voditi", kazao je Rouanet i pozvao vinogradare na sljedeći prosvjed koji je zakazan za 25. studenoga.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: French winegrowers protest cheap imports destroy crates at the Spanish border)