Poljoprivreda

TEŠKO STANJE U PROIZVODNJI MLIJEKA: Hrvatska poljoprivredna komora upozorava na drastičan pad broja proizvođača

Autor Hina

Trendovi u proizvodnji mlijeka su negativni, a proizvođači se okreću drugim poslovima, ističu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Uzgoj krava
Izvor: Zeljko Hladika/PIXSELL/PIXSELL

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u četvrtak su upozorili na nastavak negativnog trenda u proizvodnji mlijeka, kao i na daljnji pad broja proizvođača te rast troškova proizvodnje, ocijenivši to zabrinjavajućim. 

"Trend proizvodnje mlijeka i dalje je negativan i svake godine sve više pada", kaže predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar, navodeći kako su prihodi na farmama jako mali, a proizvođači zbog neisplativosti prelaze na druge proizvodnje. 

Troškovi proizvodnje i dalje rastu

Broj proizvođača mlijeka pao je ispod 3000 što je zabrinjavajuće, a ta će brojka, nažalost, još više padati, upozorio je Rešetar.
Ističe kako cijena mlijeka zadnja tri mjeseca raste te se odbor nada da će se taj trend nastaviti. 

"Kada je riječ o ulaznim troškovima za proizvodnju, na žalost oni i dalje rastu i izuzetno su veliki, dok se cijene žitarica i dalje ne smanjuju", kaže Rešetar.

Odbor za mljekarstvo predlaže izradu i konstantno praćenje kalkulacije koštanja litre mlijeka. 

Smanjenje papirologije za poljoprivrednike

Članovi odbora, kaže, složili su se kako su dosadašnje mjere za mljekarstvo bile dobre jer se moglo prijaviti na dosta mjera. 

HPK u priopćenju navodi kako su iz Ministarstva poljoprivrede obećali da će se pokušati smanjiti administraciju poljoprivrednicima. 

Primjerice, podatke o financijskim obvezama prema državnom proračunu Agencija za plaćanja će utvrditi razmjenom podataka s Poreznom upravom, a korisnik mora imati podmirene, odnosno uređene financijske obveze prema državnom proračunu na dan 10. veljače 2023. kako bi bio prihvatljivi korisnik mjere 22.