Poljoprivreda

UKRAJINSKA PŠENICA: Europska komisija produljila zaštitnu zabranu uvoza za pet zemalja istočne Europe

Autor Euractiv/Natasha Foote

Privremene restrikcije na uvoz četiri poljoprivredna proizvoda iz Ukrajine u pet susjednih europskih zemalja produžene su do rujna, iako jedna od država - Mađarska, još nije ispunila uvjete Europske komisije

epa10030756 Ukrainian farmers harvest barley in Odesa area, Southern Ukraine, 23 June 2022. The Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations said in its 10 June note assessing the risks emanating from the conflict in Ukraine that 'the current war raises concerns over whether crops will be harvested. It has already led to the closures of ports and oilseed crushing operations, affecting products intended for the export markets. These are taking a toll on the country's exports of grains and vegetable oils. On 24 February Russian troops entered Ukrainian territory starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA-EFE/STR
Izvor: STR/EPA

Izvanredne i privremene preventivne mjere, koje su trebale isteći 5. lipnja, odnose se na uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokretovog sjemena porijeklom iz Ukrajine. Novom odlukom sad su produljene do 15. rujna, objavila je Europska komisija u ponedjeljak.

Tim mjerama ograničavaju se uvoz i trgovina ovim poljoprivrednim proizvodima u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, osim za potrebe tranzita u druge zemlje EU ili izvan EU. Mjere su dogovorene u slopu političkog paketa dogovorenog početkom svibnja između Europske komisije i pet 'frontalnih' zemalja EU koje graniče s Ukrajinom.

Poljoprivreda u EU u problemima zbog uvoza žita iz Ukrajine 

Do restrikcija je došlo nakon što je privremena liberalizacija trgovine s Ukrajinom, koja je trebala pomoći Ukrajini u izvozu poljoprivrednih proizvoda, dovela do navale uvoza na tržištima istočne Europi, što je srušilo domaće cijene i dovelo lokalnu poljoprivredu u probleme.

Prema Komisiji, mjere su "i dalje su nužne, u ograničenom vremenskom razdoblju", s obzirom na "iznimne okolnosti", poput ozbiljnih logističkih zastoja i ograničenih kapaciteta za skladištenje žitarica koje su se pojavile u pet država članica pred sezonu žetve.

Zajednička koordinacijska platforma

U međuvremenu je uspostavljena zajednička koordinacijska platforma kako bi se bolje mogao pratiti izvoz ovih proizvoda iz Ukrajine, koja će se koristiti za pomoć Komisiji pri ponovnoj procjeni treba li produljivati ove zaštitne mjere.

Odluku o produljenju do rujna svakako će obradovati povjerenika Komisije za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog, koji je ranije govorio da bi produljenje trebalo trajati "najbolje do kraja godine, ali najmanje do kraja listopada ove godine".

No, odluka je dovela do nezadovoljstva u Ukrajini, koja je pozvala EU da "bezuvjetno" ukloni sve restrikcije na poljoprivredno-prehrambene proizvode iz te zemlje, na razgovorima između predsjednika Volodimira Zelenskog i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Moldaviji prošli tjedan.

Mađarska odbija igrati prema pravilima.

Komisija propisuje da će trgovinske zaštitne mjere vrijediti samo u slučaju da države članice na koje se to odnosi već ne primjenjuju vlastite restrikcije. U travnju su četiri države članice EU koje graniče s Ukrajinom jednostrano donijele odluku o blokadi uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Ta odluka nije pozitivno dočekana ni u Ukrajini ni u Europskoj komisiji, s obzirom na to da trgovina spada pod isključivu nadležnost EU, što znači da su takve jednostrane odluke kršenje europskog i međunarodnog prava.

No, od te četiri zemlje Mađarska još uvijek nije ispunila svoj dio dogovora, potvrdio je glasnogovornik Komisije za Euractiv. Unatoč tome, produljenje ovih privremenih restrikcija i dalje se odnosi na Mađarsku.

Zastoj u isplati pomoći EU

Na pitanje je li Mađarska poslala neki signal Europskoj komisiji koji pokazuje da ima namjeru ukloniti jednostrano uvedene restrikcije, glasnogovornik je rekao da očekuju "brzo uklanjanje" istih.

Odbijanje Mađarske da povuče svoju blokadu također je dovelo do zastoja u isplati financijske pomoći od 100 milijuna eura koju je EU ponudila zemljama u ukrajinskom susjedstvu kako bi se ublažio pritisak na njihovu poljoprivredu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU extends restrictions on Ukrainian agri goods, giving Hungary free pass)