Poljoprivreda

NAMERAVAJU PRIKUPITI 40.000 EURA: Ekološka udruga BIOM pokrenula donacijsku kampanju za spas ptića bjeloglavih supova

Autor Adriano Milovan

Bjeloglave supove ugrožava i turizam pa u BIOM-u žele upoznati vlasnike brodica i ostale kako da se ponašaju u blizini litica na kojima obitava ta ugrožena ptičja vrsta

Bjeloglavi sup
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/PIXSELL

Ekološka udruga BIOM pokrenula je donacijsku kampanju "Neka moj prvi let ne bude posljednji", kojoj je cilj prikupljanje 40.000 eura za spas bjeloglavih supova.

Riječ je, pojašnjavaju u BIOM-u, o trogodišnjoj kampanji koja ima za cilj upoznavanje i informiranje vlasnika brodica i ostalih o ponašanju u blizini litica, kao i za pretraživanje morske površine i akcije spašavanja ptića bjeloglavih supova.

Mogu spasiti 12 ptića bjeloglavih supova godišnje 

"Kada upadnu u more, educirani i iskusni volonteri sudjelovat će u akciji spašavanja. Supovi će biti prevezeni u oporavilište te nakon oporavka vraćeni u prirodu. Na ovaj način može se spasiti 12 bjeloglavih supova godišnje", poručuju iz BIOM-a.

Naime, napominju u BIOM-u, ptići bjeloglavog supa, kada dođu na svijet, u gnijezdu ostaju četiri mjeseca, a o njima brinu oba roditelja. No, zbog različitih ljudskih aktivnosti koje se odvijaju u blizini gnijezda, a ponajviše zbog turizma, ptići se znaju uspaničiti i poletjeti iz gnijezda prije vremena. Godišnje, upozoravaju u toj ekološkoj udruzi, 30 mladih i nespremnih ptića bjeloglavih supova svoj prvi let završe u moru, a tamo mogu izdržati svega pola sata prije nego se utope.

U Hrvatskoj ostalo samo još 120 parova bjeloglavih supova

U BIOM-u stoga žele zaustaviti stradanje ptića bjeloglavih supova, ptičje vrste koja ionako spada u kategoriju kojoj prijeti izumiranje. Bjeloglavi supovi u Hrvatskoj žive mahom na području otoka Cresa. Procjenjuje se da populacija bjeloglavih supova u Hrvatskoj broji jop svega 120 parova. 

Donacijsku kampanju za spas ptića bjeloglavih supova BIOM je pokrenuo na Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.