Poljoprivreda

HRVATSKI POLJOPRIVREDNICI U EUROPSKOM PARLAMENTU: Ressler u Bruxellesu organizirao konferenciju o hrvatskom agraru

Autor Adriano Milovan

Suorganizator skupa o deset godina hrvatske poljoprivrede u EU bila je Hrvatska poljoprivredna komora

Eurozastupnik Karlo Ressler s hrvatskim poljoprivrednicima u Europskom parlamentu
Izvor: HPK

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler i Hrvatska poljoprivredna komora (HGK) organizirali su u Bruxellesu konferenciju "Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede".

Kako su priopćili iz Resslerova ureda i HPK, na konferenciji se okupilo više desetaka mladih i inovativnih poljoprivrednika, gradonačelnika i načelnika te ostalih sudionika iz Hrvatske.

'Poljoprivredu se ne može promatrati isključivo u kontekstu zaštite okoliša' 

Na konferenciji je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica te predsjednik HPK Mladen Jakopović.

"Inteligentna politika poljoprivredu treba učiniti dugoročno atraktivnom i isplativom, uz pravedniju preraspodjelu trećine europskog proračuna za Zajedničku poljoprivrednu politiku koji Hrvatska sada koristi već 10 godina. Treba pomoći i da se postignu najviši standardi zaštite okoliša i klime, ali ne popuštajući pred pretjerano zelenim zahtjevima koji poljoprivredu vide isključivo u kontekstu zaštite okoliša, zanemarujući sve ostale gospodarske i društvene uloge koje poljoprivreda ima“, poručio je Ressler, istakavši kako mu je zadovoljstvo ugostiti hrvatske poljoprivrednike u Europskom parlamentu.

Izlaganja hrvatskih poljoprivrednika

"HPK je kroz svoje sektore aktivna na nacionalnoj i EU razini te omogućava poljoprivrednicima, razmjenu informacija i znanja. Posebno je važno daljnje ulaganje u mlade i žene u poljoprivredi kao ključnim akterima za razvoj i revitalizaciju ruralnih područja", zaključio je Jakopović.

Svoja izlaganja na skupu održali su i poljoprivrednici koji su predstavili projekte i uspješne poljoprivredne priče iz Hrvatske, ističe se u priopćenju.