Poljoprivreda

POVIJESNA SUŠA U ŠPANJOLSKOJ: U prijeporima oko navodnjavanja nacionalni park Doñana mogao bi izvući deblji kraj

Autor Euractiv/Paula Andrés

Uoči španjolskih regionalnih izbora u svibnju, nacionalni park Doñana našao se u središtu prijepora zbog namjere tamošnjih vlasti da usred povijesne suše legaliziraju korištenje lokalnih vodnih resursa za navodnjavanje polja

Izvor: Pixabay

Smješten u južnoj pokrajini Andaluziji, nacionalni park Doñana poznat je po močvarnom staništu - jednom od najvažnijeg mjesta za bioraznolikost u Španjolskoj i u cijeloj  Europi. Zaštićen je europskim zakonom, i uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

No, usred jedne od najgorih suša u povijesti Španjolske, u kojoj u nekim područjima više od 100 dana nije pala ni kap kiše, nacionalni park Doñana pretvorio se u bojište za osvajanje političkih bodova i ruralnih glasova.

Politički sukob oko poljoprivrednog zemljjišta

Andaluzijska vlada, koju vode konzervativna stranka Partido Popular u koaliciji s krajnje desnom strankom Vox, uoči regionalnih izbora u svibnju pokušavaju progurati zakon koji bi legalizirao oko tisuću hektara poljoprivrednog zemljišta oko prirodnog rezervata koje se trenutno ilegalno navodnjava vodom iz Doñane.

Dok s jedne strane poljoprivrednici koji trpe posljedice epske suše smatraju da je potez opravdan i dobrodošao, udruge za zaštitu okoliša i u Španjolskoj i na europskoj razini takve prijedloge osuđuju.

"Radi se o politički neodgovornom potezu," rekla je za Euractiv Eva Hernández iz organizacije World Wide Fund for Nature (WWF) i kritizirala španjolsku vladu jer odobrava dozvole za korištenje zemljišta u vrijeme kad vlada nestašica vode.

Glasnogovornik Europske komisije Tim McPhie također je nedavno na tiskovnoj konferenciji upozorio na "štetne efekte pretjerane eksploatacije podzemnih voda u ekosustavu parka Doñana,” na temelju prikupljenih znanstvenih dokaza.

Ali Juan Ignacio Zoido, španjolski zastupnik u Europskom parlamentu, član Partido Popular (EPP) i bivši ministar unutarnjih poslova, kaže da predloženi zakon "jednostavno traži alternativu u odnosu na površinske vode, kako bi se spriječilo gašenje tisuća radnih mjesta" i pritom svaljuje krivicu za takvu situaciju ranije španjolske vlade, jer nisu po tom pitanju napravile ništa.

Većina laguna suha još od 2013. godine 

Po posljednjim podacima glavne španjolske znanstveno-istraživačke ustanove CSIC oko 59 posto najvećih laguna u parku Doñana’s potpuno je suho još od 2013. godine, a oko 80 posto tih laguna je presušilo ranije nego što se očekivalo, ""što ukazuje da ljudska aktivnost mijenja prirodnu ravnotežu tih laguna".

Šire područje parka Doñana obuhvaća više od 500 kvadratnih kilometara uglavnom močvarnog i pješčanog područja na delti rijeke Guadalquivir koja se ulijeva u Atlantski ocean. Od toga je zakonom zaštićeno oko 135 četvornih kilometara.

Procjenjuje se da oko samog parka postoji između 1000 i 2000 ilegalnih vodocrpilišta koja ispumpavaju vodu iz podzemlja koje služi kao ključan rezervoar za lokalnu floru i faunu, a većina te vode koristi se za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Već desetljećima se u području oko parka prirode šire poljoprivredni usjevi "bez ikakve kontrole", kaže Hernández, i dodaje da je za to kriv "izostanak bilo kakvog nadzora koji bi osigurao da se poštuju već postojeći zakoni".

Industrija jagoda

Zbog toga su 2014. poljoprivrednici, udruge za zaštitu okoliša i predstavnici vladi dogovorili tzv. Jagodni sporazum (Plan de la fresa) nazvan po glavnom proizvodu te regije, sočnim jagodama.

Huelva, dio Andaluzije u kojem se nalazi Doñana, najveći je proizvođač jagoda u cijeloj Europi, zaslužan za 90 posto cijele španjolske proizvodnje. Tu se uzgajaju i druge vrste bobičastog voća poput borovnice, malina i kupina, a ukupno je pod tim kulturama više od 11.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Nakon više od sedam godina pregovora, dogovorenim sporazumom iz 2014. omogućena je legalizacija samo onih sustava za navodnjavanje koji su postavljeni prije 2004. godine, kao i poštivanje svih postojećih propisa.

Ali novi zakon kojeg predlaže andaluzijska vlada prekršio bi ne samo taj sporazum već i europske odredbe o gospodarenju vodama i staništima, po mišljenju Europskog suda.

Unatoč kritikama, andaluzijsko udruženje proizvođača jagoda Interfresa podržava legalizaciju svih postojećih vodocrpilišta jer smatraju da je "potrebno pružiti pravnu sigurnost uzgajivačima."

"Čak 30.000 radnih mjesta u proizvodnji šumskog voća moglo bi biti ugroženo zbog nedostatka vode", stoji u njihovom priopćenju.

Odgovor Komisije

Andaluzijska vlada će se 3. svibnja sastati s povjerenikom Europske komisije za okoliš Virginijusom Sinkeviciusom i ponuditi objašnjenja o kontroverznom prijedlogu, nakon što je Komisija upozorila Španjolsku da bi takva odluka sa sobom nositi posljedice.No, ovo nije prvi put da Komisija zauzima određeni stav po tom pitanju.

Još 2019. godine Komisija je na Sudu Europske unije (CJEU) pokrenula tužbu protiv Španjolske jer nije uspjela zaštititi rezervat Doñana i zbog kršenja europski odredbi o gospodarnju vodama i zaštiti staništa.

Nakon što je CJEU 2021. presudio na štetu Španjolske, u srpnju 2022. Europska komisija je Madridu poslala formalno upozorenje jer i nakon presude vlada nije implementirala sudsku odluku i nije zaštitila Doñanu.

"Ako bude potrebno, Komisija ima mogućnost uvesti daljnje mjere koje će osigurati da Španjolska ispoštuje presudu Suda europske unije", rekao je glasnogovornik Komisije McPhie na tiskovnoj konferenciji 13. travnja.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Water politics: How Spain’s drought became a battle ground for rural votes)