Poljoprivreda

ORGANIZACIJA ZA HRANU I POLJOPRIVREDU (FAO): Hrana u ožujku najjeftinija u proteklih 18 mjeseci

Autor Hina

Na svjetskim tržištima pojeftinile žitarice i biljno ulje, skuplji šećer te mlijeko i mliječni proizvodi

epa08180987 Prices are seen at a fruit shop in Madrid, Spain, 31 January 2020. The Consumer Price Index (CPI) in Spain has risen 0.3 per cent to 1.1, due to price increase in electricity as well as food and non alcoholic beverages. According to the Spanish National Statistics Institute (INE), it's the highest level registered in the CPI development since April 2019, when the CPI was at 1.5 per cent. Since then, the CPI remained under 1 per cent reaching 0.1 in September and October 2019. The INE will announce the complete data on CPI, 14 February 2020. EPA-EFE/LUCA PIERGIOVANNI
Izvor: LUCA PIERGIOVANNI/EFE

Svjetske cijene hrane spustile su se u ožujku na najnižu razinu u godinu i pol dana, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda, izdvojivši pojeftinjenje žitarica i biljnih ulja zahvaljujući obilnoj ponudi i manjoj potražnji.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u ožujku za 2,8 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost za veljaču, na prosječnih 126,9 bodova, najnižu vrijednost od srpnja 2021. godine.

Pad indeksa odražava obilnu ponudu, manju potražnju za uvozom i produljenje sporazuma koji omogućuje izvoz žitarica preko Crnog mora, analizira FAO.

Cijene pšenice pale zbog dobre žetve u Australiji

Dodaje, da su cijene žitarica pale za 5,6 posto u odnosu na veljaču. Pri tome su zdvojili 7,1-postotni pad cijena pšenice zbog dobrog uroda u Australiji, poboljšanih uvjeta u Europskoj uniji, obilne opskrbe iz Rusije i kontinuiranog izvoza iz Ukrajine preko luka na Crnom moru.

Pojeftinio je i kukuruz, za 4,6 posto, zbog prognoza o rekordnom urodu u Brazilu. Cijene riže pale su za 3,2 posto, što u FAO-u objašnjavaju skoroj žetvi u ključnim izvoznicama, uključujući Indiju, Vijetnam i Tajland.

Biljna ulja pojeftinila su tri posto u odnosu na veljaču, a u odnosu na prošlogodišnji ožujak cijene su im niže za 47,7 posto, zbog obilne ponude i manje potražnje.

"Iako su cijene na svjetskoj razini pale, još su uvijek vrlo visoke i rastu i dalje na domaćim tržištima, što predstavlja dodatne izazove za sigurnu opskrbu hranom", upozorio je u priopćenju glavni ekonomist FAO-a Maximo Torero.

"To posebno vrijedi za zemlje u razvoju koje neto uvoze hranu, a stanje pogoršava deprecijacija njihovih valuta u odnosu na američki dolar ili euro i sve veći teret duga", dodao je Torero.

Maslac utjecao na prosječno povećanje cijena milijeka i mliječnih proizvoda

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda bile su u ožujku više za 0,8 posto nego u veljači, poduprte solidnom potražnjom za maslacem.

Šećer je pak poskupio 1,5 posto, što znači da su njegove cijene dosegnule najvišu razinu od listopada 2016. godine, potaknute zabrinutošću zbog smanjene proizvodnje u Indiji, Tajlandu i Kini.

Blago je poskupjelo i meso, za 0,8 posto, odražavajući više interne cijene govedine u SAD-u zbog očekivane slabije ponude i poskupljenje svinjetine u Europi uoči blagdana.

Očekuje se manja potražnja za žitaricama

U zasebnom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je neznatno povisio procjenu svjetske proizvodnje pšenice u 2023. godini, na 786 milijuna tona, što bi bilo za 1,3 posto manje nego lani, ali još uvijek blizu rekordne razine.

"U Aziji se očekuju gotovo rekordne zasijane površine, dok na sjevernu Afriku i južnu Europu utječe suša", priopćio je FAO.

FAO je također neznatno povećao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u ovoj godini na 2,777 milijardi tona, što je samo 1,2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Svjetska proizvodnja riže u sezoni 2022/2023. trebala bi dosegnuti 516 milijuna tona i biti manja za 1,6 posto nego u rekordnoj 2021/2022.

Potrošnja žitarica u sezoni 2022/2023. procijenjena je na 2,779 milijardi tona, dodaje FAO, što je pad za 0,7 posto u odnosu na 2021/2022.

Zalihe bi na kraju aktualne sezone trebale biti niže za 0,3 posto nego na početku i kliznuti na 850 milijuna tona.

Trgovina žitaricama trebala bi se u ovoj sezoni smanjiti za 2,7 posto, na 469,2 miljuna tona.