Poljoprivreda

EUROPSKA KOMISIJA POTVRDILA JOŠ JEDAN IZVORNI HRVATSKI PROIZVOD: Komiški rogač dobio oznaku autentičnosti

Autor G. I.

Hrvatska ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

rogač
Izvor: Pixabay


Komiški rogač dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije u srijedu.

Rogač s jugozapadne obale otoka Visa je tako upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU. Oznaka zaštićene oznake izvornosti odnosno zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Komižanima rogač tradicionalno važna namirnica

Rogač je jedna od najstarijih autohtonih komiških biljaka, a uz vinovu lozu i ribarstvo, bio je važan za prehranu mnogih Komižana.

Mediteranska je biljka iz porodice mahunarki čiji plodovi dozrijevaju krajem ljeta. Ima široku primjenu, a između ostalog koristi se kao zamjena za kakao, aroma u raznim alkoholnim i bezalkoholnim pićima, bombonima, kolačima i pekarskim proizvodima. Poznati specijalitet je rogačica - rakija od rogača.

Turistička zajednica Komiže je 2011. godine pokrenula manifestaciju Dani rogača, a postupak zaštite naziva Komiški rogač incijativa je Udruge Komiški rogač.

Posebnost rogača s Visa - visok udio šećera u plodu

Komiški rogač je tehnološki zreli plod autohtone sorte rogača Komiški krupni s područja otoka Visa vrste Ceratonia Siliqua L., koja je upisana u Hrvatsku banku biljnih gena. Prepoznatljiv je po karakterističnom plodu odnosno mahunama tamnosmeđe boje koje kad dozriju postižu duljinu od 10 do 20 centimetara i masu od 17 do 40 grama kao i po specifičnom slatkastom okusu i mirisu koji podsjeća na čokoladu i kakao.

Za izraženije slatkasti okusni i mirisni profil Komiškog rogača zaslužan je visok udio šećera u plodu, koji iznosi minimalno 40 posto.

Proizvod Komiški rogač na tržište dolazi u dva oblika kao "Komiški rogač” plod i "Komiški rogač” mljeveni. Mljeveni je izraženije slatkastog okusa te intenzivnijeg mirisa po čokoladi i kakau od tehnološki zrelog cijelog ploda rogača jer se prilikom lomljenja kore miris otpušta jačim intenzitetom.

Hrvatska među članicama EU s najviše oznaka izvornosti

Hrvatska ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Hrvatska zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama.

Uz Komiški rogač, registrirani su i Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina i Slavonska kobasica.