Politika

POVIJESNI DOGOVOR: Britanski premijer i šefica Europske komisije utvrdili "glatke linije" trgovine za Sjevernu Irsku

Autor Hina

Britanski premijer Rishi Sunak i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, nakon postizanja dogovora o trgovinskom aranžmanu u Sjevernoj Irskoj, rekli su kako on predstavlja „novo poglavlje“ u odnosima Londona i Bruxellesa

Rishi Sunak i Ursula von der Leyen
Izvor: CHRIS J. RATCLIFFE / POOL/BLOOMBERG POOL

Rishi Sunak i Ursula von der Leyen su naglasili kako vjeruju da će prijedlozi biti „dugoročna rješenja“ te da je riječ o „novom poglavlju u odnosima“ između Bruxellesa i Londona.

Sunak je na početku konferencije u Windsoru, po kojem je dogovor dobio ime „Windsorski nacrt“, rekao kako je on postignut nakon pregovora koji nisu bili laki, no koji će omogućiti „glatku trgovinu“ preko Irskog mora, između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

U nacrtu dogovora se, između ostalog, predviđaju 'zelena' i 'crvena' linija s različitim stupnjevima regulacije, ovisno o tome je li krajnja destinacija Europska unija.

Sunak je rekao kako će Stormfront, parlament Sjeverne Irske u Belfastu, imati veći suverenitet u odlučivanju o primjeni europskih pravila na svom teritoriju.

Von der Leyen je kazala kako će se dogovorom osigurati da su isti prehrambeni proizvodi i lijekovi na policama Sjeverne Irske i u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva.

Dogovor predviđa manje birokracije i dijeljenje informacija u stvarnom vremenu, rekla je predsjednica Europske komisije.

Dogovor „štiti naša tržišta i legitimne interese i teško stečeni mir postignut Sporazumom na Veliki petak“ iz 1998., rekla je predsjednica EK, referirajući se na sporazum kojim su završili sukobi između unionista i republikanaca u tom dijelu UK-a.