Politika

TURSKA NASTAVLJA PREGOVORE O ULASKU ŠVEDSKE I FINSKE U NATO: Sastanak predstavnika triju zemalja 9. ožujka u Bruxellesu

Autor Hina

Pregovori su prekinuti u siječnju, nakon paljenja Kurana pred turskim veleposlanstvom u Stockholmu

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu
Izvor: CEM OZDEL / AFP / Profimedia

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u ponedjeljak da će se pregovori sa Švedskom i Finskom u vezi s njihovim kandidaturama za članstvo u NATO-u nastaviti 9. ožujka, nakon što su prekinuti u siječnju u jeku prosvjeda protiv spaljivanja Kurana u Stockholmu. 

Turska je prethodno otkazala trilateralni mehanizam sa Švedskom i Finskom o njihovim zahtjevima za pridruživanje NATO-u nakon što je Rasmus Paludan, čelnik danske krajnje desne političke stranke Tvrda linija, u siječnju zapalio primjerak Kurana ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu. 

U Ankari kažu da Švedska još ne ispunjava uvjete za ulazak u NATO

"Moji kolege prisustvovat će sastanku koji će se održati 9. ožujka", rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari, dodavši da će se sastanak održati u Bruxellesu. 

No rekao je da Švedska još ne ispunjava svoje obveze prema memorandumu potpisanom na summitu NATO-a u Madridu prošlog lipnja, iako su glavni tajnik NATO-a i drugi saveznici rekli da je Stockholm promijenio svoje zakone. 

"Nažalost, nismo vidjeli zadovoljavajuće korake Švedske u provedbi Madridskog memoranduma", rekao je Cavusoglu. 

"Ne možemo reći 'da' kandidaturi Švedske za NATO prije nego što vidimo ove korake."

U NATO-u se nadaju da će Švedska i Finska pristupiti tom bloku na summitu u Vilniusu u srpnju

Švedska i Finska podnijele su prošle godine zahtjeve za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile, posebice Švedska, s neočekivanim prigovorima Turske. 

Ankara optužuje Stockholm za pružanje utočišta onima koje smatra pripadnicima terorističkih skupina te je zatražila njihovo izručenje kao korak prema davanju zelenog svjetla švedskom članstvu u NATO-u. 

SAD i druge zemlje NATO-a nadaju se da će dvije nordijske zemlje postati članice saveza na summitu NATO-a koji će se održati 11. srpnja u glavnom gradu Litve Vilniusu. 

Iako je Ankara signalizirala da bi mogla odobriti ulazak Finske u Savez, nije dala nikakva jamstva da će do tada dati zeleno svjetlo kandidaturi Švedske.