Politika

ZID NA RIJECI MARICI: Grčka želi produljiti postojeću ogradu na granici s Turskom

Autor Hina

Grčka je dosad izgradila 37,5 kilometara dugu čeličnu ogradu na granici s Turskoj, a sada želi izgraditi još 35 kilometara ograde, što je koštati oko 100 milijuna eura.

Ograda na grčko-turskoj granici
Izvor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Grčka želi produljiti postojeću ogradu duž granice s Turskom za 35 kilometara, kazao je grčki ministar za zaštitu građana Takis Theodorikakos za televiziju Skai u nedjelju.  

Procijenio je da će projekt stajati oko 100 milijuna eura, a novac će biti izdvojen iz grčkog proračuna. 

Bruxelles još nije odobrio zahtjev Atene za nastavkom gradnje ograde

Europska unija još nije odobrila Atenin zahtjev za financiranjem izgradnje nastavka ograde. Trebala bi biti završena za desetak mjeseci, dodao je Theodorikakos.

U posljednjih nekoliko godina Atena je izgradila 37,5 kilometara čelične ograde visoke oko 5 metara duž plitkog dijela granične rijeke Marice, koju Grci zovu Evros, a Turci Merič. 

Grčki graničari dosad spriječili oko 256.000 migranata u pokušaju ilegalnog ulaska u EU

Prema službenim podacima, grčki službenici granične straže spriječili su oko 256 tisuća migranata u naumu da prijeđu rijeku i uđu u zemlju. Također, uhićeno je 1300 krijumčara. 

Udruge za ljudska prava optužile su Atenu za ilegalno vraćanje ljudi koji žele naći bolje uvjete života u Europi u Tursku. Kažu da Europska unija to prešutno tolerira.