Politika

EMBARGO NA PŠENICU: Nakon Latvije, i Poljska razmišlja o zabrni uvoza iz Rusije i Bjelorusije

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Poljska će "proučiti" odluku Latvije o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Bjelorusije i razmotriti uvođenje sličnog embarga kako bi se spriječila destabilizacija poljskog tržišta, najavio je premijer Donald Tusk.

Polish Prime Minister Donald Tusk (R) and Latvian Prime Minister Evika Silina (L) during a meeting at the offices of the Prime Minister's Office in Warsaw, Poland, 29 February 2024. This is another meeting between the prime minister and European leaders in recent days.,Image: 852104939, License: Rights-managed, Restrictions: POLAND OUT, Model Release: no, Credit line: Leszek Szymanski / PAP / Profimedia
Izvor: Leszek Szymanski / PAP / Profimedia

Tusk je to rekao na tiskovnoj konferenciji sa svojom latvijskom kolegicom Evikom Siliņom. Radi se o odluci Latvije kojom je zakonom zabranjen uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Bjelorusije do najmanje 2025. godine.

"Pozorno ćemo proučiti ovu odluku Latvije, i ne odbacujem mogućnost da Poljska također poduzme odgovarajuće korake," objasnio je Tusk nakon sastanka sa Silinom, koji je u četvrtak bila u posjetu Varšavi.

Poljski poljoprivrednici i dalje nastavljaju s prosvjedima protiv uvoza hrane iz Ukrajine, između ostalog i blokiranjem graničnih prijelaza i glavnih cesta. No, Tusk kaže da Ukrajina nije glavni krivac za destabilizaciju poljskog tržišta.

"Malo ljudi zapravo razumije da se poljsko i europsko tržište destabiliziraju uvozom iz Rusije i Bjelorusije."

Najavio je kako će on i Siliņa pokušati uvjeriti institucije EU da razmotre "bolje i sigurnije propise" za uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda s istoka. "Želimo pomoći Ukrajini, i tu se slažemo, ali želimo i stabilizirati situaciju na našim tržištima i zaštititi naše poljoprivrednike. Slično je i u Latviji," rekao je Tusk.

Zajedno s ministrom poljoprivrede, Tusk se u četvrtak popodne sastao s poljoprivrednicima koji prosvjeduju.

No, predstavnici jednog od glavnih pokreta koji organiziraju prosvjede, tzv. Ruralna solidarnost, odlučili su napustiti sastanak nakon svega nekoliko minuta, jer neke druge skupine - uključujući i poljoprivrednike koji prosvjeduju na granici - nisu bile pozvane za stol.

Tuskova vlada predstavlja se kao velika podrška poljoprivrednicima u EU. Međutim, prosvjednici kažu kako vlada još uvijek čini premalo na rješavanju problema s kojima se suočava taj sektor.

"Političari, koji su cijelo život proveli kao političari, prespori su, i previše su diplomatski, u izražavanju svoje procjene situacije," izjavio je za Euractiv Andrzej Danielak iz poljske udruge proizvođača peradi.

"Oni vjerojatno ne osjećaju muku poljoprivrednika koji moraju proizvoditi po niskim cijenama i istodobno otplaćuju kredite," mudro zaključuje Danielak.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Following Latvia, Poland considers import bans for Russian, Belarusian grain)