Politika

VARHELYI U PODGORICI: 'Crna Gora najnapredniji kandidat u pregovorima, vrata EU su joj otvorena'

Autor Hina

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović kazao je europskom povjereniku za proširenje Oliveru Varhelyiju da Crna Gora želi postati članica EU do 2028. godine

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

Povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je u utorak, tijekom službenog posjeta Crnoj Gori, da je došao s jasnom porukom da je ta zemlja najnapredniji kandidat u pristupnim pregovorima i da su joj vrata Europske unije širom otvorena.

"Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat u pristupnim pregovorima. Svi smo spremni zatvoriti privremena mjerila, naš cilj je da Crnu Goru pokrenemo na sljedeću razinu", ocijenio je Varhelyi.

Sastanak sa Spajićem i Milatovićem

Varhelyi se u utorak sastao s najvišim crnogorskim dužnosnicima.

Crnogorski premijer Milojko Spajić zahvalio se Varhelyiju na snažnoj podršci, dok je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao tijekom susreta kako Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan trenutak da ubrza svoj europski put.

Milatović je, kako je priopćeno iz njegova ureda, tijekom susreta sa Varhelyiem ponovio očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica EU.

Podgorica mora poraditi na pravosuđu i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije

Gostujući u dnevniku TVCG, Varhelyi je rekao da je naredni cilj da ta zemlja napreduje ka sljedećoj razini pregovora, a to je zatvaranje privremenih mjerila u poglavljima 23. i 24., koja se odnose na vladavinu prava.

"Još imamo brojna pitanja koja trebaju rezultate, to zovemo privremena mjerila poglavlja 23. i 24. To znači, ako Crna Gora želi prijeći u narednu fazu pregovora, što znači da ih završi i dobije članstvo, još ostaje rad u pravosuđu i nastavak borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije", rekao je Varhelyi.

Ustvrdio je da su vrata EU širom otvorena za Crnu Goru.

“S novom Vladom, s novom koalicijom na vlasti i novom parlamentarnom većinom, vidjeli smo rezultate u reformama. To je stvorilo potpuno drugačiju atmosferu u Bruxellesu. Crna Gora je pokazala da nije samo voljna, već i sposobna ostvariti rezultate", rekao je Varhelyi za TVCG.

Dosad zatvorili samo tri poglavlja 

Crna Gora je nakon dugogodišnje stagnacije, ponovo pokrenula pristupne pregovore s EU nakon što je u prosincu kompletiran Ustavni sud te zemlje te izabran državni odvjetnik. Za ta imenovanja u crnogorskom pravosuđu bila je potrebna dvotrećinska podrška zastupnika koja nije postojala u prethodne četiri godine.

Crna Gora od 2012. vodi pristupne pregovore s EU, a do sada je otvorila je 33 poglavlja a privremeno zatvorila tri.

Posljednje poglavlje zatvorila je prije četiri godine u vrijeme vlasti Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića.