Politika

ISPORUKA RAKETA: Kancelar Scholz otvoreno odbacio mogućnost slanja dalekometnog sustava Taurus u Ukrajinu

Autor Euractiv/Nick Alipour

Unatoč domaćim pritiscima, njemački kancelar Olaf Scholz otvoreno je u ponedjeljak govorio protiv predloženog slanja dalekometnog raketnog sustava Taurus u Ukrajinu, a kao razlog navodi opasnost da se Njemačka time uključi u rat.

Düsseldorf 24.02.2024 Kundgebung des Blau-Gelbes Kreuz Ukraine Krieg Pro-Ukraine-Demo Schadowplatz gegen Putin Russland Forderung nach Taurus Marschflugkörper an Bundeskanzler Olaf Scholz Düsseldorf Nordrhein-Westfalen Deutschland *** Düsseldorf 24 02 2024 Rally of the Blue Yellow Cross Ukraine War Pro Ukraine Demo Schadowplatz against Putin Russia Demand for Taurus cruise missile to Chancellor Olaf Scholz Düsseldorf North Rhine-Westphalia Germany,Image: 850572936, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Michael Gstettenbauer / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Michael Gstettenbauer / imago stock&people / Profimedia

"To je vrlo dalekometno oružje - a ono što Britanci i Francuzi čine u smislu nadzora koji ciljevi se gađaju ne može se učiniti u Njemačkoj... [Njemačka] ne smije biti povezana, ni u jednom trenutku i na nijednom mjestu, s ciljevima koje ovaj sustav gađa," kazao je Scholz novinarima u Berlinu.

Stoga isporuka sustava Taurus "nije na dnevnom redu," dodao je Scholz.

U Njemačkoj raste pritisak na Scholza unutar trostranačke vladajuće koalicije da odobri slanje raketa dugog dometa Ukrajini. Ukrajinski dužnosnici u više su navrata tražili takve sustave kako bi se suprotstavili ruskim snagama i njima ometali rusku logistiku.

Krstareće rakete Taurus njemačke proizvodnje mogu s velikom preciznošću pogoditi ciljeve udaljene do 500 kilometara. Za razliku od Njemačke, Velika Britanija i Francuska već su Ukrajini isporučile dalekometne sustave.

Međutim, izmjene potrebne kako bi se ograničio domet Taurusa zahtijevao bi da njemački vojnici budu na terenu u Ukrajini. Takva opcija je dosad bila isključena, a da bi do toga došlo bilo bi potrebno odobrenje odluke izglasavanjem u njemačkom parlamentu.

Također je kritizirao i one koji ga napadaju, kazavši kako je "iznenađen što neki ljudi... uopće ne razmišljaju bi li ono što radimo moglo dovesti do neke vrste uključenosti u rat... Nećemo postati sudionici rata - ni direktno ni indirektno. Ova dva načela vode sve moje odluke," napisao je u objavi na društvenim mrežama.

Iako je Scholzov stav o tom pitanju odavno poznat, to je prvi put da je njemački kancelar direktno izrazio protivljenje izručenju Taurusa Ukrajini.

Koalicijski pritisak

Njemački parlamentarni zastupnici iz stranaka vladajuće koalicije podržali su u četvrtak rezoluciju kojom se poziva na slanje Ukrajini "dalekometnih sustava oružja," - iako nisu izrijekom naveli da pritom misle na Taurus.

Koalicijski partneri s razočaranjem su reagirali na Scholzove komentare.

"Raketni sustavi dugog dometa spašavaju ukrajinske živote... uništavaju ruske zalihe... i skraćuju ovaj rat kojim se krši međunarodno pravo," napisao je Ulrich Lechte, vodeći zastupnik za vanjsku politiku liberalnog FDP-a na društvenim mrežama.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), utjecajna predsjednica parlamentarnog odbora za obranu, rekla je da "Scholz navodi odavno pobijeni argument protiv isporuke Taurusa... Njemački vojnici nisu potrebni na terenu da bi se isporučio Taurus."

Zastupnik Zelenih Robin Wagener, član vanjskopolitičkog odbora koji je radio na rezoluciji koalicije, kaže kako neće biti potrebno parlamentarno glasanje da Ukrajina dobije te rakete, dodavši kako je Scholz možda "loše savjetovan."

"Ovdje se ne radi o spašavanju ugleda... ili o očuvanju mira unutar koalicije, već o oslobađanju okupiranih ukrajinskih teritorija i ljudi koji tamo žive," kazao je Wagener za Euractiv.

Iako je Wagener istaknuo kako Taurus nije rješenje za sve, ipak su potrebne za "uništavanje ruskih raketa i streljiva."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany’s Scholz rules out Taurus long-range missiles delivery to Ukraine)