Politika

DOZVOLE ZA TRAKTORE: Francuski komunisti i Zeleni protive se novoj europskoj regulativi za vozačke dozvole

Autor Euractiv/Hugo Struna

Francuski zastupnici iz redova komunista i zelenih pozvali su Europski parlament da se usprotivi uvođenju vozačkih dozvola za traktore na glasanju sljedećeg tjedna, u sklopu nove direktive EU o vozačkim dozvolama.

Tractors driven by farmers are seen on a street as they take part in a farmers' demonstration Hundreds of tractors from all over France have travelled to Paris to hold a demonstration of farmers in Paris, on February 21, 2024./01JACQUESWITT_choix014/Credit:Jacques Witt/SIPA/2402231423,Image: 849833926, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia
Izvor: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia

Iako je standardna vozačka dozvola u većini zemalja EU dovoljan dokument za upravljanje poljoprivrednim vozilima, nova revidirana Direktiva o vozačkim dozvolama Europske komisije predlaže uvođenje osam novih kategorija dozvola posebno za traktore.

Sad su zastupnici ljevice i Zelenih povezali nove dozvole s nedavnim prosvjedima poljoprivrednika.

"Uvođenje 'traktorske dozvole,' samo nekoliko tjedana nakon izljeva bijesa poljoprivrednika u Francuskoj i širom Europe, nije u skladu s težnjama i očekivanjima ljudi koji nam pružaju hranu," istaknula je francuska Komunistička stranka (PCF) u nepotpisanom priopćenju objavljenom u četvrtak.

Cilj je nove direktive o vozačkim dozvolama, koju je Europska komisija predložila u ožujku 2023. i koju su zastupnici u Europskom parlamentu ljetos nadopunili, jest uskladiti, digitalizirati i pojednostavniti vozačke dozvole.

Među izglasanim amandmanima bilo je i stvaranje osam novih kategorija označenih slovom "T" za traktore, ovisno o veličini i snazi vozila. Tu izmjenu predložili su Pučani (EPP), i cilj joj je bio uskladiti pravila u cijeloj EU. Zahtjev da se to uvede došao je od sektorskog udruženja CEETTAR koje okuplja izvođače poljoprivrednih, ruralnih i šumarskih radova u Europi, i koji traže da se uvede ista vozačka dozvola za traktore koja bi se priznavala u svim državama članicama EU.

'Provokacija'

"U trenutku kad poljoprivrednici traže manje ograničenja i birokracije, Pučani nameću dozvole za njihovo radno sredstvo," rekla je za Euractiv francuska europarlamentarka Karima Delli (Zeleni/EFA), koje je bila i izvjestiteljica za taj zakon. "Naš cilj bio je apsolutno da se ne stvara nova posebna dozvol," kaže Delli, i dodaje da su članovi njene skupine ili bili suzdržani ili su glasali protiv tog amandmana.

U odgovoru na upit Euractiv, Pučani su u nepotpisanom prioćenju rekli da T-dozvola "ključna za uzajamno priznavanje dozvola za upravljanje poljoprivrednim vozilima širom EU. "Uvođenje posebne kategorija riješile bi problem raznolikih zakonskih rješenja, olakšala prekogranične aktivnosti i osigurala jednake uvjete za radnike."

Delli posebno strahuje da bi traktorska dozvola, koja zasad ne postoji u Francuskoj, spriječila mlade starije od 16 godina - koji mogu imati vozačku dozvolu - da rade na poljoprivrednim gospodarstvima.

Za Léona Deffontainesa, nositelja liste Komunističke stranke na europskim izborima, ova je direktiva "prava provokacija" i da "Europska unija pokazuje da je izvan doticaja s očekivanjima građana zemalja članica."

O zakonu će se raspravljati i glasati na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta 27. veljače. Komunisti, uz potporu izvjestiteljice Karime Delli, namjeravaju podnijeti amandman koji traži ukidanje tih novih dozvola i isključivanje traktora iz nove direktive.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: French Communists and Greens slam EU plans to introduce ‘tractor permits’)