Politika

EUROPSKI IZBORI: Bivši šef Frontexa kandidirao se na listi desničarske francuske stranke koja se protivi migracijama

Autor Euractiv/Clara Bauer-Babef

Fabrice Leggeri, bivši šef europske službe za granice Frontex i kandidat francuske desničarske stranke RN na europskim izborima, pri obilasku francusko-talijanske granice u ponedjeljak kritizirao je europsku migracijsku politiku.

Fabrice Leggeri (ancien patron de Frontex, rejoint le Rassemblement National), visite de la caserne de la CRS 6, Saint-Laurent-du-Var FRANCE - 19/02/2024/SYSPEO_sysS047/Credit:SYSPEO/SIPA/2402192108,Image: 848436674, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia
Izvor: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Leggeri, bivši šef europske službe za zašitu vanjske granice Frontex objavio je u subotu da se priključuje francuskoj anti-migrantskoj desničarskoj stranci Rassemblement National (RN) kao kandidat na listi za predstojeće europske izbore.

Leggeri je karijeru proveo u francuskom ministarstvu unutrašnjih poslova, a između 2015. i 2022. bio je na čelu Frontexa. U ponedjeljak je boravio na svom prvom predizbornom putovanju u Mentonu, gradiću na jugu Francuske, na talijanskoj granici, zajedno s Jordanom Bardellom, predsjednikom stranke i nositeljem izborne liste.

"Pridružujem se listi Jordana Bardelle jer želim da Francuska i Europa ponovno preuzmu kontrolu nad svojim granicama. Europska komisija otela je Frontex, a mi ga moramo vratiti, da opet preuzme ulogu čuvara naših granica," rekao je Leggeri na graničnom prijelazu kod Mentona.

Dok je bio na čelu Frontexa nevladine organizacije redovito su optuživale Leggerija za toleriranje nezakonitih pushbackova, tj. prisilnih vraćanja migranata s granice. Prema pisanju njemačkog lista Spiegel, imao je ključnu ulogu u odbijanju ulaska u zemlju migrantima bez razmatranja njihovih zahtjeva za azil.

Bardella je rekao novinarima kako se Frontex "mora preusmjeriti na zadaću zaštite naših granica i naše civilizacije, kao što je Fabrice Leggeri želio."

Bardella piše Darmaninu

"Europski zakoni zabranjuju Francuskoj borbu protiv ilegalne imigracije na njezinim granicama i zaštitu Francuza," napisao je Bardella u nedjelju na društvenim mrežama, i pojasnio kako ide u Menton kako bi postavio pitanja ministru unutrašnjih poslova Géraldu Darmaninu kojem je i uputio otvoreno pismo.

Kritizirao je francusku vladu, koja je odlukom od 2. veljače ukinula princip "neprihvaćanja" migranata po kojemu su vlasti mogle smjesta po dolasku vraćati ilegalne migrante u njihovu zemlju podrijetla.

Na francusko-talijanskoj granici samo je 2023. godine sistem "neprihvaćanja" omogućio Francuskoj da u Italiju vrati 33.000 migranata, od ukupno 44.000 osoba uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice.

"Davanje dodatnih prava pojedincima koji žele nezakonito ući u našu zemlju lišava francuski narod njihovog kolektivnog prava na život u sigurnosti," napisao je Bardella.

Bardella je iz Mentona objavio na X-u da će se „ako Gérald Darmanin ne donese odluku o zabrani ulaska, broj ilegalnih useljenika ovdje u Mentonu, na granici između Francuske i Italije, udvostručiti”.

U intervjuu objavljenom u nedjelju u list Journal du Dimanche, Leggeri je rekao kako je Pakt EU o migraciji i azilu omogućio Europskoj komisiji "poticanje priljeva migranata."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU border agency ‘hijacked’ by EU Commission, its former boss says)