Politika

SMRT RUSKOG OPORBENOG ČELNIKA: Aleksej Navaljni umro u zatvoru

Autor Hina

Čelnik ruske oporbe Alkeksej Navaljni služio je zatvorsku kaznu u Jamalo-Neneckom autonomom okrugu

Aleksej Navaljni na oporbenom skupu u Moskvi 2015. godine
Izvor: Enik / Alamy / Alamy / Profimedia

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni je mrtav, objavila je u petak zatvorska uprava Jamalo-Neneckog okruga, gdje je Navaljni služio zatvorsku kaznu.

Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga priopćila je na svojoj web stranici da se Navaljni "osjećao loše" nakon šetnje u petak i "gotovo odmah izgubio svijest".

'Medicinsko osoblje ga nije uspjelo reanimirati'

U priopćenju se navodi da je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nisu uspjeli reanimirati. Uzrok smrti Navaljnog se utvrđuje, dodali su.

Navaljni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

U Kremlju tvrde da ne znaju ništa o smrti Navaljnog

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska zatvorska uprava provodi sve provjere glede smrti ruskog oporbenog čelnika, ali da Kremlj nema nikakvih informacija o tome.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navaljnog, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Ismijavao Putina i osudio rat u Ukrajini

Navaljni, daleko najpoznatiji ruski oporbeni vođa i kritičar rata u Ukrajini, postao je istaknut prije više od deset godina ismijavanjem elitne klase oko predsjednika Vladimira Putina i iznošenjem optužbi za korupciju golemih razmjera.

Izazvao divljenje raznorodne ruske opozicije jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke, gdje je bio liječen zbog, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Navaljni je tada rekao da je otrovan u Sibiru u kolovozu 2020. Kremlj je zanijekao da ga je pokušao ubiti i rekao da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom.