Politika

NOVA REZOLUCIJA EUROPSKOG PARLAMENTA O UKRAJINI: Eurozastupnici traže da EU pomaže Ukrajini dok bude potrebno

Autor Adriano Milovan

U rezoluciji se pozivaju članice EU da 'ozbiljno razmotre' slanje borbenih zrakoplova i helikoptera u Ukrajinu, kao i odgovarajućih raketnih sustava.

Europski parlament
Izvor: Frederick FLORIN / AFP / Profimedia

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su u četvrtak rezoluciju o godinu dana ruske agresije na Ukrajinu, u kojoj su pozvali članice EU da "ozbiljno razmotre" slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu. 

Eurozastupnici su ponovno snažno osudili rusku invaziju na Ukrajinu i ponovili svoju solidarnost s Ukrajinom, priopćili su iz Europskog parlamenta.

'Ukrajina mora biti u stanju ne samo braniti se, nego i vratiti nadzor nad cijelim teritorijem' 

Potvrdili su i potporu pružanju vojne pomoći Ukrajini dok god to bude potrebno. Pozvali su, stoji u priopćenju, da se ozbiljno razmotri isporuka borbenih zrakoplova i helikoptera Ukrajini, kao i odgovarajućih raketnih sustava te da se povećaju isporuke streljiva Ukrajini.

"Ukrajina ne samo da mora biti u stanju braniti se, već i povratiti potpunu kontrolu nad cijelim svojim međunarodno priznatim teritorijem", ističu eurozastupnici u rezoluciji.

Eurozastupnici pozvali na usvajanje desetog paketa sankcija Rusiji 

U rezoluciji se članice EU pozivaju da do kraja veljače usvoje desert paket sankcija Rusiji i da znatno prošire područje njegove primjene. Uz to, pozivaju EU, članice i njihove saveznike da već uvedene sankcije učine učinkovitijima, kao i da poduzmu hitne korake kako bi se spriječio svaki pokušaj zaobilaženja restriktivnih mjera. 

Zastupnici u Europskom parlamentu traže i da se dovrši pravni okvir koji će omogućiti zapljenu ruske imovine koju je EU zamrznula. Ta bi se imovina, ističe se u rezoluciji, trebala upotrijebiti za obnovu Ukrajine i naknadu žrtvama rata. Naglašavaju i da Rusija, nakon završetka rata, mora platiti ratnu odštetu Ukrajini i tako pridonijeti njenoj obnovi.

Europski parlament poziva na otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom do kraja godine

U Europskom parlamentu ocjenjuju da je ruska agresija iz temeljila promijenila geopolitičku situaciju u Europi te poručuju kako to zahtijeva "odvažne, hrabre i sveobuhvatne političke, sigurnosne i financijske odluke EU".

Eurozastupnici stoga pozivaju da EU što prije započne pregovore o ulasku Ukrajine u EU i ističu kako očekuju da će pregovarački proces početi ove godine. Pritom naglašavaju da je pristupanje EU proces koji se temelji na zaslugama, uz poštivanje postupaka i kriterija, ističe se u priopćenju Europskog parlamenta.

Rezoluciju podržala 444 zastupnika u Europskom parlamentu

Rusija je 24. veljače prošle godine napala Ukrajinu. Nekoliko dana kasnije Ukrajina je zatražila ulazak u EU. Status kandidata dobila je u lipnju prošle godine. Ipak, u Kijevu su razočarani što još nemaju naznaka kada bi mogao početi pregovarački proces.

Rusija je do sada zauzela oko petine ukrajinskog teritorija, na jugu i istoku zemlje. Ta je područja na jesen i anektirala.
I ruska invazija na Ukrajinu i okupacija i aneksija ukrajinskog teritorija naišli su na oštru osudu međunarodne zajednice. EU i zapadne zemlje Rusiji su uveli i sankcije.

Rezoluciju o Ukrajini Europski je parlament donio na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Za nju su glasala 444 zastupnika, protiv je bilo 26, a 37 suzdržano, zaključuje se u priopćenju Europskog parlamenta.