Politika

JAČANJE SURADNJE: Grlić Radman otvorio hrvatski konzulat u Lihtenštajnu

Autor Adriano Milovan

Konzulat se nalazi u Schannu, gradu smještenom sjeverno od prijestolnice Vaduza

Vaduz, Lihtenštajn
Izvor: Andrew Palmer / Alamy / Alamy / Profimedia

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman otvorio je u srijedu hrvatski konzulat u Lihtenštajnu.

Konzulat se nalazi u Schannu, gradu smještenom sjeverno od Vaduza, prijestolnice Lihtenštajna.

'Konzulat će ojačati suradnju Hrvatske i Lihtenštajna'

Hrvatski počasni konzul u Lihtenštajnu je Ernst Joseph Walch, s kojim je Grlić Radman i otvorio konzulat.

U Ministarstvu vanjskih poslova ističu kako će hrvatski konzulat u Lihtenštajnu pomoći daljnjem razvoju odnosa između Zagreba i Vaduza, te će koristiti hrvatskoj zajednici u Lihtenštajnu.

“Konzulat na čelu s počasnim konzulom predstavlja ključni instrument koji će olakšati i unaprijediti komunikaciju naših naroda te pridonijeti daljnjem razvoju i jačanju veza na mnogim razinama. Uvjereni smo da će razviti novi most između dvije zemlje, jačati međusobno poznavanje, prijateljstvo i suradnju te podići bilateralne odnose na višu razinu“, poručio je, prema priopćenju, Grlić Radman.

Sastanci i s dužnosnicima Lihtenštajna

Tijekom službenog posjeta Lihtenštajnu, Grlić Radman se u srijedu sastao s lihtenštajnskom ministricom vanjskih poslova Dominique Hasler. Dvoje šefova diplomacija ocijenilo je kako su odnosi Hrvatske i Lihtenštajna dobri i prijateljski, kao i da dvije zemlje imaju slične poglede na brojna vanjskopolitička pitanja.

Grlić Radman se sastao i s premijerom Lihtenštajna Danielom Rischom, kao i s predsjednikom parlamenta Albertom Frickom. Razmijenili su mišljenja o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i u jugoistočnoj Europi, ističe se u priopćenju.

Aktivna vanjska politika alpske mikrodržave 

Iako je Lihtenštajn jedna od najmanjih europskih država, ta je alpska kneževina posljednjih desetljeća prilično aktivna na europskoj i svjetskoj sceni.

Lihtenštajn je nakon Prvog svjetskog rata ušao u carinsku i monetarnu uniju sa susjednom Švicarskom, u kojoj se i danas nalazi.

Član je Europskog gospodarskog prostora (EEA), kojeg još čine EU, Norveška i Island, dok je Švicarska bilateralno s EU sklopila sličan aranžman.

Lihtenštajn je Vijeću Europe pristupio 1978. godine, a 1990. godine ušao je u Ujedinjene narode.