Politika

AMERIKANCI ODBILI PRIJEDLOG KREMLJA: Putin nudio primirje u Ukrajini, ali na postojećoj liniji fronte

Autor Hina

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2023. poslao signale Washingtonu, javno i putem posrednika, poput arapskih partnera Moskve na Bliskom istoku, da je spreman razmotriti primirje u Ukrajini, tvrde ruski izvori

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Izvor: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

SAD je na susretu posrednika odbacio prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina za primirje u Ukrajini na trenutnim borbenim linijama, rekla su Reutersu tri ruska izvora upoznata s razgovorima.

Američki izvor odbacio je da je bilo ikakvog službenog kontakta te je rekao da Washington ne bi sudjelovao na bilo kakvim razgovorima koji ne uključuju i Ukrajinu.

Tražio zamrzavanje sukoba na postojećoj liniji fronte

Putin je 2023. poslao signale Washingtonu, javno i putem posrednika, poput arapskih partnera Moskve na Bliskom istoku i drugih, da je spreman razmotriti primirje u Ukrajini, tvrde ruski izvori.

Putin traži zamrzavanje sukoba na trenutnim borbenim linijama te nije spreman predati niti jedan dio ukrajinskog teritorija kojeg je Rusija osvojila.

'Kontakti s Amerikancima bez rezultata'

"Kontakti s Amerikancima nisu doveli ni do čega”, kazao je jedan od izvora upoznat s razgovorima krajem 2023. i početkom 2024., koji je za Reuters govorio pod uvjetom anonimnosti.

Drugi izvor je rekao da su Amerikanci putem posrednika poručili Moskvi da neće razgovarati o potencijalnom prekidu vatre bez sudjelovanja Ukrajine, zbog čega pregovori nisu uspjeli.

Treći izvor pak tvrdi da se "sve raspalo s Amerikancima” te da SAD nije htio stvarati pritisak na Ukrajinu.

Osjetljiv trenutak za SAD

Mediji nisu ranije izvještavali o rasponu tih pregovora i njihovom neuspjehu.

Napisi o njima dolaze u vrijeme dok američki predsjednik Joe Biden mjesecima pokušava kroz Kongres provesti slanje dodatne pomoći Ukrajini, no nailazi na protivljenje saveznika vrlo vjerojatnog republikanskog protukandidata na izborima u studenom Donalda Trumpa.

Zelenski odbacuje mogućnost da se Ukrajina odrekne bilo kojeg dijela svog teritorija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako nikad neće prihvatiti rusku kontrolu nad bilo kojim dijelom ukrajinskog teritorija te je zabranio kontakte s Rusijom.

Anonimni američki dužnosnik Reutersu je rekao da SAD ne vodi nikakve tajne pregovore s Rusijom te da je Washington konzistentan u tome da ne radi iza leđa Ukrajini.