Politika

EUROPSKI IZBORI: Njemački klimatski aktivisti najavili ulazak u utrku za mjesta u Europskom parlamentu

Autor Euractiv/Kjeld Neubert

Popisu marginalnih njemačkih stranaka koje žele ući u Europski parlament postaje sve dulji, a na njega su se sad uvrstili i klimatski aktivisti, koji kažu da žele "prodrmati" europsku politiku.

January 12, 2024, Feldkirch, Vorarlberg, Austria: Climate activists from Extinction Rebellion Austria and Letzte Generation Deutschland (Last Generation Germany) protest together against the planned tunnel road project ''Tunnelspinne / S18 expressway''. The activists describe their action as: Collaborative action against misleading information by the local government - Several climate groups in joint action against Tunnelspinne disinformation campaign in Feldkirch.,Image: 836395457, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Andreas Stroh / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Andreas Stroh / Zuma Press / Profimedia

Njemački pokret za borbu protiv klimatskih promjena nazvan Posljednja generacija ("Letzte Generation") priopćio je u srijedu kako se namjerava kandidirati za predstojeće europske izbore.

"Želimo konačno dovesti naš otpor u Parlament," izjavila je glasnogovornica te organizacije Carla Hinrichs na tiskovnoj konferenciji.

Pokret je u javnosti najpoznatiji u Njemačkoj, Austriji i Italiji, i dio je iste međunarodne aktivističke mreže kojoj pripada i skupina Just Stop Oil u Velikoj Britaniji. Smatraju da mjere za sprečavanje klimatskih promjena ne idu dovoljno brzo, i privlače pozornost javnosti ekscesima poput blokiranja prometa - pri čemu se ljepilom lijepe za asfalt - ili polijevanjem narančaste boje po izlozima trgovina luksuznom robom.

Krajem prošlog mjeseca najavili su da je "poglavlje lijepljenja završeno" i da namjeravaju nastaviti s aktivizmom u drugom obliku. Pokazalo se da su mislili na izlazak na izbore. "Želimo donijeti glas ulice, glas našeg pokreta u Parlament... Zato doista želimo prodrmati EU i Europski parlament ove godine," kaže Hinrichs.

Njihove šanse za ulazak u Europski parlament nisu baš beznačajne. Ovo će biti posljednji put da u Njemačkoj neće biti zakonom određenog izbornog praga na europskim izborima. Stoga će kandidatima biti moguće ući u Parlament čak i s tek 0,5 posto osvojenih glasova.

U Njemačkoj je niz malenih stranaka redovito uspijevalo ući u Europski parlament, pa tako i na prošlim izborima 2019. Što se aktualnog saziva Europskog parlamenta tiče, u njemu su njemački zastupnici iz stranaka poput Stranke za zaštitu životinja (1,4 posto), Ekološke demokratske stranke (0,7 posto), Piratska stranka (0,7 posto) i federalističkog Volta (0,7 posto) - i sve imaju po jednog eurozastupnika.

Aktivisti iz Posljednje generacije izračunali su da im je potrebno oko 250.000 glasova u Njemačkoj kako bi osvojili barem jedan mandat u Strasbourgu, a druga glasnogovornica Lena Johnsen bit će njihova nositeljica liste.

"U Europskom parlamentu nema nikog tko govori o ovome što se događa, na način koji bi bio zapažen. A radi se o tome da smo dosad toliko zabrljali, da nitko ni nema plan kako da se izvučemo i izbjegnemo klimatske promjene."

Njemački Zeleni su se dosad obično distancirali od tog pokreta, tvrdeći kako njihove metode borbe "ne donose napredak" u borbi protiv klimatskih promjena, i da više odbijaju javnost nego što ju senzibiliziraju.

Predstojeći izbori će stoga pokazati predstavljaju li Zeleni doista interese šireg klimatskog pokreta - ili bi im mladi aktivisti mogli otkinuti glasove.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German climate activists enter EU-Elections: Last Generation aims to ‘shake up’ Parliament)