Politika

BALKANSKI SCHENGEN: Bugarski premijer kaže da bi ukidanje granica s Grčkom i Rumunjskom bilo protuzakonito

Autor Euractiv/Krassen Nikolov

Ideja "mini Schengena" između Bugarske, Rumunjske i Bugarske bilo bi protivno zakonima EU, a njihove vlade to neće raditi, izjavio je u četvrtak bugarski premijer Nikolaj Denkov, komentirajući prijedlog iz eurozastupnika skupine Renew.

The Prime Minister of Bulgaria, Nikolai Denkov, meets the journalists upon his arrival at the European Council on the 14th of December, 2023, at the Europa Building in Brussels. Le Premier Ministre de Bulgaria Nikolai Denkov rencontre les journalistes a son arrivee au Conseil europeen le 14 decembre 2023, a l Europa Building a Bruxelles.,Image: 829505106, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Diego Ravier / AFP / Profimedia
Izvor: Diego Ravier / AFP / Profimedia

Denkov je pojasnio kako će Bugarska težiti članstvu u Schengenu u skladu sa službenom procedurom.

Spomenuo je da bugarsku vladu podržava Njemačka i dodao kako Sofija želi potporu Berlina u ostvarivanju punopravnog članstva u Schengenu i eurozoni do konca ove godine, te da zato ne želi uspostavu odvojene bezgranične zone s Rumunjskom i Grčkom.

"Takvo uklanjanje granica [između tri države] bilo bi u suprotnosti sa zakonima EU. Čujem kako postoje takvi prijedlozi, ali o njima ne razgovaraju politička vodstva triju zemalja," kazao je Denkov uoči summita EU u Brusselsu u četvrtak.

Zastupnici Europskog parlamenta iz liberalne skupine Renew Europe predložili su u ponedjeljak formiranje "neslužbenog mini-Schengena" između Grčke, Rumunjske i Bugarske, koji bi mogao započeti s radom u ljeto 2024. godine. Cilj im je bio, kako su naveli, olakšavanje prometa između te tri balkanske zemlje.

Inicijativu su pokrenuli bugarski zastupnik Daniel Laurer i rumunjski zastupnici Dacian Cioloș i Vlad Gheorghe, kao i grčki zastupnik Giorgos Kyrtsos. Inicijativu je bila podržala i bugarska stranka PP kojoj pripada i Denkov.

Ta stranka je partnerica kluba Renew Europe, iako službeno nije članica.

Rumunjski zastupnik u EP Vlad Gheorghe izjavio je za Euractiv kako su Bugarska i Rumunjska već "djelomično u Schengenu," što ideju o mini-Schengenu na Balkanu čini "prilično realnom."

Rekao je i kako su zastupnici EP primili "neslužbeno, vrlo pozitivne" signale od grčke vlade kako će poduprijeti inicijativu.

Od 31. ožujka, Bugarska i Rumunjska i službeno će postati djelomične članice šengenskog područja, ali samo za morski i zračni promet. Grčka je već dugo članica Schengena, ali ne dijeli kopnenu granicu sa nijednom drugom šengenskom zemljom.

Samo se zasad Austrija protivi uključenju Bugarske i Rumunjske u Schengen, a desničarska vlada u Beču tvrdi kako šengenski sporazum "ne funkcionira" zbog velikog priljeva migranata.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Bulgaria, Romania, Greece ‘mini Schengen’ would be illegal, says Denkov)