Politika

FRANCUSKI PREDSJEDNIK U ŠVEDSKOJ: Pariz i Stockholm jačaju vojnu suradnju, Macron zagovara 'suverenu Europu'

Autor Euractiv/Charles Szumski

Švedski premijer Ulf Kristersson i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali su sporazum o vojnoj suradnji u utorak, prvog dana Macronovog dvodnevnog posjeta toj zemlji.

French President Emmanuel Macron and Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson pose for pictures after a meeting at the government headquarters Rosenbad in Stockholm, Sweden on January 30, 2024. Macron And Kristersson Meet - Stockholm, Sweden - 30 Jan 2024,Image: 842066690, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Witt Jacques/Pool/ABACA/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Witt Jacques/Pool/ABACA/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Macronov dvodnevni posjet započeo je u utorak u Stockholmu, a završit će se u južnoj regiji Skåne u srijedu, što ga čini prvim posjetom francuskog predsjednika Švedskoj od 2000. godine.

Macron i Kristersson potpisali su u utorak nekoliko sporazuma o jačanju francusko-švedskog partnerstva u području nuklearne energije, šumarstva i sigurnosti - a o ovom potonjem se detaljnije govorilo na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Stockholmu.

Francuska i Švedska namjeravaju "uvesti ključne opskrbne lance za snabdijevanje vojne i sigurnosne industrije, uključujući streljivo, pogonska goriva i eksplozive," zatim nastaviti "jačati suradnju u području protutenkovskih projektila" i "razvijati suradnju u području nadzora zračnog prostora i protuzračne obrane," navodi se u priopćenju iz Elizejske palače.

Kristersson je pohvalio švedsku i francusku vojnu industriju, naglasivši njihovu važnu ulogu u opskrbi Ukrajine oružjem za borbu protiv Rusije.

"Naše kompanije iz vojne industrije doslovno spašavaju živote," kazao je Kristersson, misleći na švedski topnički sustav Archer i francuski Cesar koji se trenutačno koriste na ukrajinskom bojištu.

'Suverenija Europa'

Osim razvoja bilateralnih odnosa između Francuske i Švedske, francuski predsjednik posebno je to produbljivanje vojne suradnje sa Stockholmom staviti u širi europski kontekst.

"Želimo utvrditi niz projekata koje želimo zajednički proizvoditi, posebice u sklopu europske tehnološke i industrijske baze za vojnu industriju," kazao je Macron.

Prema njemu, to je u duhu jačanja bilateralne suradnje i u službi smanjenja strateške ovisnosti EU i definiranja modela rasta i ulaganja unutar EU za sljedeće desetljeće. "Kroz ovaj sporazum, ali i kroz našu suradnju, potvrđujemo svoju predanost europskom suverenitetu," dodao je Macron.

Pripreme za mogući povratak Trumpa

Francuski predsjednik također je iznio mogućnost mogućeg povratka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na vlast u SAD-u, i inzistirao da je potrebno da suverena Europe bude na to spremna, i da europska vojna industrija treba "uskočiti" u slučaju da Trumpova vlada odluči smanjiti američku pomoć Ukrajini.

"Moramo se organizirati na takav način da ako SAD odluče zaustaviti tu pomoć ili ju smanjiti, da to utječe na stanje na terenu," kazao je Macron, dodavši kako bi to zahtijevalo od EU jačanje proizvodnje.

Prema riječima Macrona, EU "ima sreće" što još uvijek može računati na snažnu američku potporu Ukrajini - ali i da je to prije svega problem Europske unije. "Ukrajina je na europskom tlu; to je europska zemlja, i ako želimo mirnu i stabilnu Europu, moramo biti vjerodostojni u smislu vlastite sigurnosti i obranem u odnosu na sve naše susjede."

Jasno je dodao kako ne vidi kontradikciju između izgradnje europske obrane i NATO saveza, te kako je - upravo suprotno - Europa spremna na preuzimanje vojne odgovornosti ključan dio NATO saveza.

Potpora članstvu Švedske za prijam u NATO

Komentirajući zahtjev Švedske za ulazak u NATO savez - kojeg još treba ratificirati mađarski parlament - Macron je kazao kako je pridruženje Švedske "logično," ali i da je do toga došlo zbog trenutne sigurnosne i geostrateške situacije.

"Nadam se da će naši posljednji europski partneri sada ispuniti obveze koje su preuzeli. Ne sumnjam u to ni na sekundu," dodao je Macron.

Nakon što je turski parlament prošlog tjedna odobrio zahtjev Švedske za prijam u NATO savez, okončavši time 20-mjesečni zastoj, Mađarska je sad ostala posljednja zemlja članica saveza koja još nije glasala o tom pitanju, unatoč opetovanim obećanjima kako će to učiniti.

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó rekao je da "ne vidi razlog" pozivati parlament da ratificira zahtjev Švedske prije kraja redovne zimske stanke 26. veljače, izjavio je u utorak za mađarski TV kanal ATV.

Parlamentarni klub stranke Fidesz premijera Viktora Orbana priopćila je prošlog tjedna kako "čeka sastanak mađarskih i švedskih premijera," do kojeg će, kako se očekuje, doći na summitu EU u Bruxellesu u četvrtak.

Orbanove ideje i odluke bit će u centru pažnje i na Europskom vijeću, na kojem će, uz ostala pitanja, europski čelnici raspravljati o potpori Ukrajini.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Sweden boosts military ties with France as Macron repeats EU sovereignty call)