Politika

MINI TURNEJA ŠPANJOLSKOG PREMIJERA: Sanchez kaže da Španjolska i Hrvatska dijele mediteranski karakter

Autor Hina

Šef španjolske vlade Pedro Sanchez u četvrtak i petak dolazi u posjet Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj kako bi predstavio prioritete prilikom predsjedanja Španjolske Unijom u drugoj polovici godine.

Španjolski premijer Pedro Sanchez
Izvor: Jordi Boixareu / Alamy / Alamy / Profimedia

Španjolski premijer Pedro Sanchez posjetit će Austriju, Hrvatsku i Sloveniju u četvrtak i petak, čime počinje turneju po Europskoj uniji kojom želi razmijeniti mišljenja oko europskih tema prije nego objavi listu prioriteta Španjolske koja 1.srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Unijom.

Socijalist Sanchez namjerava posjetiti 15 država jer ne stigne obići svih 26, a turneju počinje u srednjoj Europi, budući da već neko vrijeme ima poziv za bilateralni sastanak u Sloveniji, rekla je Hini u srijedu osoba iz španjolske diplomacije. 

Španjolska i Austrija ne gledaju isto na problem migracija

Španjolska, koja je 2021. godine podržala ulazak Slovenije i Hrvatske u klub mediteranskih zemalja MED9, ima bliska stajališta s tim dvjema zemljama u području migracija, klimatskih promjena, reforme tržišta električne energije i sporazuma o slobodnoj trgovini s Mercosurom, trgovinskim blokom južnoameričkih zemalja. 

S Austrijom, koju će Sanchez prvu posjetiti u četvrtak, razilazi se u područjima migracija, električne energije i Mercosura.

"Pakt o migracijama i azilu je tema koja brine Austriju pa je potrebno bilateralno razgovarati s njom", rekao je izvor.

"Ova turneja je korisna da svaka zemlja kaže onoj drugoj što ju brine, kako bismo približili svoja stajališta", dodao je izvor. 

Napomenuo je da Austrija po pitanju imigracija "ima stavove kao zemlje srednje Europe", misleći pritom na Višegradsku skupinu - Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku.

U četvrtak u Zagrebu sastanak Sancheza i Plenkovića

Sanchez će iz Beča poletjeti prema Zagrebu, gdje će u četvrtak u 17.30 sati održati sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, s kojim se već sastao ondje u listopadu 2021., a zatim i u Madridu u ožujku 2022. godine. 

"S Hrvatskom, kao i Slovenijom, dijelimo mediteranski karakter. Naše pozicije prema Paktu o migracijama i azilu su prilično bliske, a mogu biti i bliže jer se nalazimo na Mediteranu premda te dvije zemlje nisu na prvoj crti dolazaka migranata kao mi", rekao je španjolski izvor. 

"Hrvatska i Slovenija, poput nas, žele veći napredak u pregovorima s Mercosurom, kako bi se postigao sporazum, a sličnih smo razmišljanja i po pitanju reforme tržišta električne energije", dodao je.

Sanchez će večerati u Zagrebu, a u petak ujutro posjetit će Ljubljanu.

Među prioritetima španjolskog predsjedanja Unijom 'strateška autonomija EU' i odnosi s Latinskom Amerikom

Tijekom svog posjeta trima zemljama razgovarat će o pomoći EU ratom pogođenoj Ukrajini jer je to tema koja je "u srednjoeuropskim zemljama - Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji, osjetljiva zbog blizine istočnoj Europi".

Sanchez će iznijeti prioritete španjolskog predsjedanja Unijom, premda će konačnu listu prioriteta Madrid objaviti u lipnju, 15 dana prije preuzimanja predsjedanja. 

Među prioritetima je "strateška autonomija" EU, inicijativa predložena iz Europske komisije, a kojom bi blok od 27 država smanjio energetsku, prehrambenu, zdravstvenu i tehnološko-digitalnu ovisnost o drugim dijelovima svijeta.

"Španjolska je izrazito pro-EU orijentirana pa želimo napraviti napredak u tom području", izjavio je izvor. 

Države članice EU-a svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem EU, institucije čiji su članovi ministri država. Španjolska će predsjedništvo preuzeti od Švedske.

Tradicionalni prioriteti Španjolske, koja je to predsjedništvo obnašala četiri puta, su situacija na Sredozemlju i unapređenje odnosa s Latinskom Amerikom. U tom pravcu bi se u srpnju trebao održati u Bruxellesu summit EU-Latinska Amerika. 

Dio članica EU protiv slobodne trgovine s Mercosurom

"Mi ćemo se zalagati da se odblokira sporazum s Mercosurom ", rekao je izvor. 

Europska unija je u lipnju 2019. dogovorila uspostavu prostora slobodne trgovine s Mercosurom, kojeg čine Argentina, Brazil, Paragvaj, Venezuela i Urugvaj. 

No Francuska i Europski parlament od tada predvode otpor finaliziranju sporazuma, tvrdeći da Mercosur mora učiniti više da bi ostvario svoje obveze iz Pariškog sporazuma o klimi te da se Brazil ne bori protiv deforestacije u Amazoniji.

Francuska je među zemljama zabrinutima za svoju mesnu industriju jer bi sporazum značio masovni uvoz mesa. Među zemljama nesklonima sporazumu su Austrija i Irska. 

Sanchez će svoju iduću mini-turneju imati u Irskoj, Danskoj i Finskoj premda datum još nije određen.