Politika

UN-OVO TIJELO POD POVEĆALOM: Europska komisija traži 'hitnu' reviziju internog nadzora agencije koja pomaže Palestincima

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Europska Komisija priopćila je u ponedjeljak, 29. siječnja, kako će od agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) tražiti da stručnjaci EU istraže njihov rad.

Palestinians stand at the entrance of the UNRWA-run University College for Educational Science Ramallah city in the occupied West Bank on January 29, 2024. UN Secretary-General Antonio Guterres pleaded for continued support for UNRWA, the United Nations agency for Palestinian refugees, which is threatened by a fierce row over alleged staff involvement in Hamas's October 7 attack that started the war.,Image: 841513905, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia
Izvor: Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia

Najava stiže nakon izraelskih tvrdnji kako je dio osoblja agencije sudjelovao u napadu Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine.

Europska komisija "očekuje da UNRWA pristane na reviziju agencije od strane neovisnih vanjskih stručnjaka koje će imenovati EU," navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. Njihova uloga bila bi "preispitivanje sustava rada... posebice usmjereno na nadzor potreban za sprečavanje mogućeg sudjelovanja osoblja u terorističkim aktivnostima," dodaje se u priopćenju.

Komisija je također rekla kako očekuje da će se istražiti "svo osoblje" agencije UNRWA "kako bi se potvrdilo da nisu sudjelovalo u napadima."

Posljednje kontroverze zasad nisu utjecale na europska financijska sredstva za tu agenciju, budući da sve do veljače nikakve isplate nisu bile u planu. EU je jedan od najvećih donatora agencije UNRWA - u 2022. godini Europska unija je bila treći najveći donator, iza SAD-a i Njemačke, s doniranih 114 milijuna dolara - ili gotovo 11 posto ukupnog proračuna koji je iznosio malo više od milijardu dolara.

UNRWA je u petak najavila pokretanje interne istrage nakon što je Izrael ustvrdio kako su djelatnici te agencije bili umiješani u terorističke napade na Izrael pod vodstvom Hamasa 7. listopada.

Zbog tih navoda, nekoliko zemalja EU pokrenulo je revizije ili privremeno zaustavilo financiranje za UNRWA, među kojima su Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Finska i Austrija. Njima su se pridružile i SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Švicarska.

'Vrlo ozbiljne optužbe'

UNRWA je osnovana nakon prvog arapsko-izraelskog rata 1958. godine kako bi pružila humanitarnu pomoć palestinskim izbjeglicama na okupiranim područjima.

Povjerenik EU za susjedstvo Olivér Váhelyi rekao je na društvenim mrežama da Komisija traži "reviziju sustava nadzora unutar UNRWA od strane neovisnih vanjskih stručnjaka koje imenuje EU," i "reviziju sustava kojom se osigurava zaštita financiranja EU." Europska komisija također je tražila da UNRWA "preispita kompletno osoblje i ojača svoj odjel za interne istrage," kazao je Várhelyi.

Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer izjavio je u ponedjeljak kako bi reviziju trebali voditi stručnjaci koje odredi Europska komisija, u suradnji s istragom UN-a.

"Kada Komisija surađuje s nekom agencijom, standardna je procedura da postoje nadzorni mehanizmi, a [Komisija] može tražiti inspekciju istih," dodao je.

"Ta revizija je drugačija od istrage [koju je pokrenula UNRWA]: Šira je, i odnosi se na procjenu dogovora na kojem se temelji suradnja s UNRWA-om, i na nadzor aktivnosti kojima je svrha da osigura da njezino osoblje nije uključeno u terorističke aktivnosti," dodaje Mamer.

Iako se do kraja veljače nije planiralo "nikakvo dodatno financiranje" za UNRWA, iz Komisije su rekli da će o budućim odlukama o financiranju odlučivati "u svjetlu vrlo ozbiljnih optužbi" iznesenih 24. siječnja.

Međutim, još uvijek je nejasno bi li to moglo utjecati na već planirani doprinos agenciji UN-a.

"Ne mogu reći koji bi bio rok biti za reviziju koju je Komisija zatražila i hoće li biti završena do roka za planirane uplate," izjavio je Mamer novinarima u ponedjeljak.

"U međuvremenu najprije tražimo od same organizacije da provede istragu koju je najavila, i da pristane na reviziju neovisnih stručnjaka po izboru Komisije," ponovio je Mamer.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Commission requests ‘urgent’ audit of UN Palestine refugee agency)