Politika

GLAVOBOLJA MIGRACIJA: Njemački regionalni čelnici pozivaju Scholzovu vladu na još stroža pravila za azil

Autor Euractiv/Kjeld Neubert

Vodeća njemačka oporbena stranka, CDU, pozvala je tročlanu koalicijsku vladu zemlje na suradnju s pokrajinama na "jačanju politike azila," u strahu kako bi to pitanje moglo biti prepušteno stranci krajnje desnice AfD koja je u porastu.

Activists from different groups demonstrate against right extremism and the policy of Germany's far-right the Alternative for Germany (AfD) party in front of the Brandenburg Gate in Berlin, Germany on January 14, 2024. The action group organised the demonstration in a reaction to reports that officials from Germany's far-right AfD attended a meeting with an Austrian extremist leader to discuss a proposal for mass deportations of immigrants. Citing undercover research, investigative media outlet Correctiv had reported that Martin Sellner, who leads the white pride Identitarian Movement in Austria, had presented a plan to "reverse the inward migration of foreigners", and remove migrants and asylum seekers instead.,Image: 836933935, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Adam BERRY / AFP / Profimedia
Izvor: Adam BERRY / AFP / Profimedia

Pod pritiskom oporbe i regionalnih vlasti u njemačkim pokrajinama, kancelar Olaf Scholz sastao se u studenom s regionalnim čelnicima s kojima je razgovarao o načinima jačanja politike azila. Sad je sve više poziva da se javno raspravlja o rezultatima tih razgovora.

"Moć populista i ekstremista uvijek raste zbog nesposobnosti demokratskih snaga. To posebno vrijedi i kad je riječ o jednom od najvećih problema našeg vremena: pitanju migracije," izjavio je premijer pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Hendrik Wüst (CDU/EPP) za list Tagesspiegel.

Wüst je pozvao na sazivanje novog sastanka šefova pokrajina, vlade i Scholza kako bi se procijenile dosad poduzete mjere. Njegov zahtjev uslijedio je nakon sve veće popularnosti antiimigrantske stranke AfD, koja trenutno vodi u anketama javnog mnijenja i bilježi podršku od čak 22 posto - ispred svih stranaka vladajuće koalicije, ali još uvijek iza glavne oporbene stranke, konzervativnog CDU-a.

No, to pitanje je postalo posebno osjetljivo nakon što je nezavisni medij Correctiv otkrio da su se članovi AfD-a u studenom u tajnosti susreli s utjecajnim poduzetnicima i ekstremističkim kompanijama i razgovarali o planovima za protjerivanje neželjenih stanovnika - dovodeći time u pitanje temeljna prava njemačkih državljana koji se ne uklapaju u njihove svjetonazore.

Gradonačelnik Berlina Kai Wegner (CDU) priključio se pozivu vladi na suradnju s regionalnim vlastima, pozvavši na "još jedan summit o migracijama savezne i pokrajinske vlade."

"Potrebni su nam zajednički napori demokratskih stranaka na prevladavanju izazova našeg doba," kazao je Wegner za Tagesspiegel. "Napokon moramo promijeniti smjer u migracijskoj politici."

Stroža pravila

Kevin Kühnert, glavni tajnik Scholzove stranke SPD, odbacio je taj prijedlog rekao da Wegnerova izjava "nema takta," posebice "u ovim vremenima," - misleći na nedavna medijska otkrića.

Eurozastupnik Dennis Radtke (CDU/EPP) komentirao je na društvenim mrežama da "međustranačko rješenje pitanja izbjeglica ne predstavlja ustupak AfD-u, već bi bio važan doprinos borbi protiv migracije."

Prema neobjavljenim podacima agencije EU za azil EUAA koje je dobio na uvid list Die Welt, u Njemačkoj je azil zatražila gotovo trećina svih migranata koji su u 2023. stigli u EU, Švicarsku ili Norveška - i mogla bi vidjeti pad broja azilanata zbog strožih pravila o azilu.

Iako bi status Njemačke kao gospodarske velesile u Europskoj uniji mogao i dalje privlačiti mnoge migrante, ako restriktivnija politika azila bude imala isti efekt kao u Danskoj - to bi značilo ne samo da je teže ući u zemlju, već i potencijalno odvraćati buduće pokušaje ulaska.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German government urged to tighten asylum policy as AfD grows in popularity)