Politika

TKO ĆE VODITI NAJSTARIJU EUROPSKU INSTITUCIJU: Europski povjerenik Reynders kandidat za glavnog tajnika Vijeća Europe

Autor Hina

Prema pisanju medija, Charles Michel se namjerava kandidirati na izborima za Europski parlament, što ugrožava izglede Didiera Reyndersa da ostane u Europskoj komisiji pa novu poziciju planira naći u Vijeću Europe

Vijeće Europe u Strasbourgu
Izvor: ncphoto / imageBROKER / Profimedia

Povjerenik Europske komisije Didier Reynders bit će kandidat za glavnog tajnika Vijeća Europe (VE), rekao je u srijedu glasnogovornik belgijske vlade.

VE je paneuropska organizacija zadužena za zaštitu ljudskih prava i vladavine prava od svog osnivanja nakon Drugog svjetskog rata.

Sjedište je u Strasbourgu, ali nije riječ o instituciji Europske unije.

Krajem godine završava mandat Marije Pejčinović Burić na čelu Vijeća Europe  

Petogodišnji mandat trenutne glavne tajnice, bivše hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, završava krajem ove godine.

Marija Pejčinović Burić
Izvor: Halldor KOLBEINS / AFP / Profimedia

Reynders je od 2019. povjerenik Komisije zadužen za pravosuđe i vladavinu prava.

Sukob Michela i Reyndersa

Politico je u ponedjeljak objavio da plan predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela da se kandidira na izborima za Europski parlament ugrožava izglede Didiera Reyndersa da ostane u Europskoj komisiji pa novu poziciju planira naći u VE-u, na dužnosti koju sada obnaša bivša hrvatska šefica diplomacije.

Reynders, trenutačno belgijski povjerenik u europskoj izvršnoj vlasti, ranije je izrazio interes da ostane u novom sazivu Europske komisije. No planove mu je "pokvario" predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavom da će se kandidirati na izborima za Europski parlament u lipnju. Time bi Reyndersu bio ugrožen ostanak.

Didier Reynders
Izvor: NICOLAS MAETERLINCK / Belga Press / Profimedia

Reynders je član Reformističkog pokreta (MR) koji je dio vladajuće većine u Belgiji.

U belgijskoj politici, Michel i Reynders poznati su po dugotrajnoj svađi oko kontrole nad MR-om, a svađa je kulminirala 2010. kad je Reynders izbačen iz vodstva te stranke.

Reynders je bio kandidat za funkciju glavnog tajnika VE-a 2019., ali je izgubio utrku od bivše šefice hrvatske diplomacije omjerom glasova 159-105.

Mariji Pejčinović Burić, drugoj ženi na čelu VE-a u njegovoj povijesti, mandat istječe u rujnu ove godine, a zasad nije objavila hoće li tražiti drugi.