Politika

NOVA AFRIČKA KRIZA NA POMOLU: EU poziva na suverenost Somalije nakon sporazuma Etiopije s odcijepljenom pokrajinom

Diplomatska služba EU podsjetila je u izjavi u utorak da "treba poštovati" suverenitet Somalije, nakon što je susjedna Etiopija potpisala sporazum s odcijepljenim Somalilandom u kojemu za pristup morskoj luci nudi priznanje državnosti.

Izvor: Wikimedia Commons

Sporazum kojeg su potpisali etiopski premijer Abiy Ahmed i predsjednik Somalilanda Muse Bihi u ponedjeljak omogućava Etiopiji - najmnogoljudnijoj državi na svijetu bez pristupa moru - pristup lučkom gradu Berberi na crvenom moru.

Somaliland je samoproglašena republika na sjeveru afričkog roga koja je još 1991 proglasila neovisnost od Somalije. Iako se Somalija u narednim desetljećima našla u vrtlogu neprestanih sukoba i građanskih ratova, vlada Somalije nikad nije prestala inzistirati da je Somaliland - kojeg ne priznaje međunarodna zajednica - i dalje dio Somalije.

Vlada Somalilanda je rekla kako će se po sporazumu Etiopiji ustupiti oko 20 kilometara morske obale, na rok od 20 godina, a u to spada i najam tamošnje vojne baze.

Etiopija je početkom devedesetih izgubila pristup moru nakon što je okončan višegodišnji građanski rat u kojem je neovisnost izborila susjedna Eritreja, bivša talijanska kolonija uz obalu Crvenog mora. Zbog toga je etiopska ekonomija za sav međunarodni promet osuđena na korištenje luke u Djiboutiju, preko koje prolazi 95 posto robnog uvoza i izvoza.

Etiopska vlada je od prošle godine počela razmatrati druge opcije, a okretanje nepriznatom Somalilandu već je naišlo na osude vlade u Somaliji, koja taj teritorij i dalje smatra svojim - iako ga već desetljećima ne kontrolira.

EU je u priopćenju navela kako "želi podsjetiti na važnost poštivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti" Somalije, "u skladu s njenim ustavom, poveljama Afričke unije, i Ujedinjenih naroda."

"To je ključno za mir i stabilnost cjelokupne regije Roga Afrike," navodi se u priopćenju koje je na društvenim mrežama podijelio glasnogovornik diplomatske službe EEAS Peter Stano.

Somalija je pak u utorak najavila da će "obraniti svoj teritorij," a sporazum između Etiopije i Somalilanda opisala kao "agresiju." Somalska vlada je također priopćila kako je povukla svojeg veleposlanika u Etiopiji, i uputila poziv međunarodnoj zajednici da stane na njenu stranu zbog tog "drskog napada" na njezinu suverenost.

Somaliland, bivši britanski protektorat, ima oko 4,5 milijuna ljudi, i već više od 30 godina funkcionira neovisno od ostatka Somalije.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU urges respect for Somalia sovereignty after Ethiopia deal)