Politika

MIGRACIJE: Švedska najavila da će uvjet za primanje razvojne pomoći biti prihvaćanje repatrijacija

Autor Euractiv/Charles Szumski

Uvjet za primanje razvojne pomoći od Švedske uskoro će biti prihvaćanje repatrijacije svojih državljana deportiranih iz Švedske, uključujući i azilante i migrante za koje se ocijeni da predstavljaju sigurnosni rizik.

Izvor: Pixabay

Vezivanje pomoći za repatrijaciju najavili su u četvrtak vlada desnog centra u Stockholmu i njena parlamentarna saveznica, desničarska stranka Švedski Demokrati (SD).

"Švedska politika razvojne pomoći prolazi kroz povijesne promjene," rekao je zastupnik Aron Emilsson (SD), dodavši kako će se sredstva za pomoć zemljama u razvoju od sada više fokusirati na suzbijanju temeljnih uzroka nezakonitih migracija i prisilnog raseljavanja.

"Pomoć će sada biti uvjetovana pitanjem prihvaćaju li države vlastite [deportirane] građane," rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Švedskom vlada koalicija desnog centra koju čine tzv. Umjerena stranka (EPP), kršćanski demokrati (EPP) i liberali (Renew). Međutim, oslanjaju se i na podršku desničarskih Švedskih Demokrata (ECR). U zamjenu za podršku, koalicija je pristala prihvaćati njihove ideje o suzbijanju migracija.

"Nema smisla davati pomoć državama koje rade protiv švedskih interesa," rekao je Emilsson, dodavši kako prethodna vlada "nije uspjela" uvjetovati inozemnu pomoć.

Švedski ministar za razvojnu suradnju i vanjsku trgovinu Johan Forssell rekao je kako je otvoren za ideju rezanja sredstava za zemlje koje ne surađuju sa Švedskom u borbi protiv korupcije ili demokratskom razvoju.

"Ako utvrdimo da pojedine države to ne zanima, trebali bismo se zapitati: Trebamo li zaista biti u toj zemlji? Ili možemo koristiti svoje resurse negdje drugdje, gdje postoji veća spremnost na reforme?," pita se Forssell.

Forssell je također najavio kako će bilateralna pomoć biti ograničena na samo 30 zemalja.

"Osigurat ćemo da novac švedskih poreznih obveznika uvijek ostvari najbolje moguće rezultate," zaključio je Forssell.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Sweden to condition foreign aid on expulsion cooperation)