Politika

ZASTOJ OKO SLANJA MIGRANATA: Albanski ustavni sud odgodio ratifikaciju dogovora Rima i Tirane

Autor Euractiv/Federica Pascale

Albanski ustavni sud najavio je odgodu ratifikacije sporazuma o migrantima između Italije i Albanije, zakazanog za četvrtak, nakon što je oporba podnijela tužbu u kojoj tvrdi kako se njime krše ustav i međunarodne konvencije.

Italian Prime Minister, Giorgia Meloni receives the Prime Minister of the Republic of Albania, Edi Rama at Palazzo Chigi to draw up a memorandum of understanding between Italy and Albania on the management of migrant flows. Rome (Italy), November 6th, 2023,Image: 820381170, License: Rights-managed, Restrictions: *** Worldwide Rights Except Italy *** FRAOUT ITAOUT, Model Release: no, Credit line: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia
Izvor: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Dvije odvojene žalbe podnijeli su Albanska demokratska stranka koja kontrolira 31 zastupnika od njih ukupno 140, i 28 drugih zastupnika oporbe koje predvodi bivši premijer Sali Berisha. U žalbama se tvrdi da se sporazumom između talijanske premijerke Meloni i albanskog premijera Rame krše nacionalno i ustavno pravo te cijeli niz međunarodnih ugovora.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni i njezin albanski kolega Edi Rama potpisali su u listopadu dogovor kojim bi se na dva mjesta u sjevernoj Albaniji primali i obrađivali tražitelji azila i izbjeglice koje talijanska plovila spašavaju iz Mediterana.

Objekte će graditi, financirati i njima upravljati Italija, i trenali bi biti pod nadzorom talijanskih vlasti. Planirano je da se tamo privremeno smješta do 3.000 ljudi odjednom, dok je godišnji maksimum određen na 36.000 ljudi.

Kada se donese odluka o pojedinom zahtjevu za azil, Italija zadržava punu odgovornost za njihovo uklanjanje iz zemlje, u Italiju ili na neku drugu lokaciju.

Sporazum se trebao izglasati u albanskom parlamentu, gdje bi ga najvjerojatnije vladajuća socijalistička većina progurala - a nakon tog bi išao na stol predsjedniku Bajramu Begaju kojeg je postavila Ramina vladajuća stranka. No oporba je to uspjela odgoditi.

Ništa do ožujka 2024.

Konkretno, u žalbama albanske oporbe tvrdi se da priroda i uvjeti tog sporazuma nadilaze običan protokol između dviju vlada, s obzirom na to da se Albanija odrekla svojeg suvereniteta nad teritorijem namijenjenim centrima za azilante. Stoga je premijer trebao za takav dogovor dobiti odobrenje predsjednika.

"Sudsko vijeće koje se danas sastalo smatralo je da podnesene žalbe udovoljavaju traženim kriterijima, te ih je odlučilo ispitati na plenarnoj sjednici. To automatski znači da se suspendiraju parlamentarne procedure za ratifikaciju sporazuma," izjavila je predsjednica albanskog suda Holta Zaçaj.

Kao što je predviđeno albanskim ustavnim zakonom, posljedica toga je da se parlamentarna ratifikacija sporazuma suspendira do presude suda, koju treba sastaviti do 6. ožujka, odnosno u sljedeća tri mjeseca. Prva sjednica suda na kojoj bi se trevalo razgovarati o tome zakazana je za 18. siječnja sljedeće godine.

Prema izvorima bliskim talijanskoj vladi, "nema zabrinutosti" glede mogućih odgoda u provedbi sporazuma, iako radovi na dvjema lokacijama u sjevernoj Albaniji tek trebaju započeti, a planirano je bilo da centri počnu s radom do proljeća 2024.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Albanian court suspends controversial Italian migrant deal)