Politika

MIGRACIJE: Velika Britanija potpisala novi dogovor s Ruandom i tvrdi da je to model i za druge države

Autor Euractiv/Benjamin Fox

Velika Britanija u utorak je potpisala novi sporazum s Ruandom o slanju i prihvatu tražitelja azila - dok britanski ministri smatraju kako će revidirani sporazum poslužiti kao model suradnje s državama EU po pitanju migracija.

epa10160899 A placard at the protest site against the government plan to deport asylum seekers to Rwanda at the Royal Courts of Justice, London, Britain, 05 September 2022. Several groups including asylum seekers and the Public and Commercial Services union (PCS) have launched a legal challenge to this plan which would provide one-way tickets to Rwanda. EPA-EFE/TOLGA AKMEN
Izvor: Tolga Akmen/EPA

Do novog sporazuma je došlo jer je vrhovni sud Velike Britanije prošli mjesec presudio da postojeći dogovor s Ruandom kojim se tražitelji azila iz Britanije šalju omogućava opasnost da ih se kasnije protuzakonito šalje nazad u zemlje podrijetla.

Prema sporazumu kojeg su dogovorili bivšeg premijer Boris Johnson i predsjednik Ruande Paul Kagame, tražitelji azila trebali bi se iz Britanije prebacivati u Ruandu, gdje će se tamošnje vlasti procjenjivati njihove zahtjeve za azilom.

Međutim, niz tužbi protiv tog sporazuma na kraju je doveo do presude vrhovnog suda u studenom, kojom je odlučeno da postoji "stvarna opasnost" od nepravilnog odlučivanja o azilu u Ruandi, što bi onda dovelo i do nezakonite deportacije tražitelja azila u njihove zemlje podrijetla - što bi bilo protivno međunarodnom pravu.

U utorak je stoga u glavnom gradu Ruande, Kigaliju, potpisan novi sporazum, i to od strane britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlya i njegovog kolege Vincenta Birute. Novi dogovor uključuje neke odredbe koje bi trebale azilantima osigurati zaštitu ljudskih prava - no izgledno je kako će i taj dogovor biti predmet novih tužbi i sudskih osporavanja.

Vlada premijera Rishija Sunaka također će morati i promijeniti zakona o nadzoru migracija kojim je Ruanda isprva i ubačena u britanski zakon - i zatim ga izglasati u parlamentu. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Birutom Cleverly je odlučno negirao da će Ruanda za to dobiti dodatan novac, povrh 140 milijuna funti (163 milijuna eura) koje je Velika Britanija već izdvojila za taj program.

Smatra se da su dužnosnici EU također privatno pozivali Britaniju da odustane od kršenja obveza preuzetih međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima, uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima (ECHR) i Konvenciju UN-a o izbjeglicama (UNRC).

Nakon presude vrhovnog suda povećao se pritisak na Sunaka, koji je obećao kako će sporazum s Ruandom staviti u središte planova njegove vlade o ograničavanju migracija.

'Inovativan model'

U priopćenju koje je priloženo sporazumu, vlada Velike Britanije kaže je kako novi dogovor "utire put temeljen na ljudskim pravima za sličnu suradnju s drugim zemljama."

"Zemlje diljem Europe danas također razmatraju modele suradnje s trećim zemljama za suzbijanje ilegalne imigracije, a među njima su Austrija, Njemačka, Danska, kao i Italija - u svojem sporazumu s Albanijom. Radi se o novom i inovativnom modelu obrade zahtjeva za azil," dodaje se u priopćenju.

To bi moglo izazvati skepticizam u Bruxellesu, gdje je Europska komisija u više navrata rekla da europski zakoni sprečavaju da se obrada zahtjeva za azil prebacuje u treće zemlje - iako Italija i druge države članice doista razmatraju načine da se zaobiđu propisi.

Italija je s Albanijom dogovorila otvaranje prihvatnog centra za migrante spašene od utapanja u Mediteranu - no talijanska vlada inzistira da je taj dogovor drugačiji od britanskog jer cijeli proces obrade zahtjeva za azil na albanskom teritoriju obavljat će talijanske službe.

"Ruanda je sigurna zemlja kojoj je stalo do podrške izbjeglicama. Ima snažnu povijest zaštite onih kojima je pomoć potrebna, i već je ugostila više od 135.000 tražitelja azila koji su tamo pronašli utočište," rekao je Cleverly.

"Vrhovni sud je u presudi naveo da bi bile moguće izmjene sporazuma koje bi riješile uočene nedostatke - a ovaj novi dogovor to popravlja," dodao je Cleverly.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: UK inks new Rwanda asylum treaty, describes it as model for EU states)