Politika

EKOLOŠKI DIZAJN: Parlament i Vijeće dogovorili uvođenje 'digitalnih putovnica' za sve proizvode

Autor Euractiv/Frédéric Simon

Europski parlament i Vijeće država članica EU postigli su u ponedjeljak privremeni dogovor o novim pravilima o ekološkom dizajnu kako bi se olakšao popravak i recikliranje proizvoda.

Izvor: Pixabay

Nove mjere bi trebale pomoći u suzbijanju planiranog zastarijevanja, kao i uvesti zabranu uništavanja neprodanih tekstilnih proizvoda.

U središtu nove uredbe su "digitalne putovnice za proizvode" koje će potrošačima i servisnim trgovinama pružiti informacije o gotovo svakom proizvodu stavljenom na tržište EU - od perilica suđa do televizora, pametnih telefona ili tekstila.

"Prvi element koji proizvod čini zelenim jest mozak koji ga dizajnira," izjavio je Jordi Hereu i Boher, španjolski ministar industrije i turizma koji je predstavljao Vijeće EU u pregovorima s Parlamentom. "S današnjim sporazumom želimo osigurati da se sve održive dimenzije proizvodnje proizvoda uzimaju u obzir od prve faze njegovog razvoja," kazao je u izjavi u ime Španjolske kao predsjedavajuće zemlje Vijeća EU.

Politički dogovor postignut između Parlamenta i Vijeća sada će se oblikovati kao zakon i vratiti tim institucijama na službeno izglasavanje i donošenje, što je obično puka formalnost.

Sporazum je pozdravila europska udruga potrošača BEUC. "Nova pravila napokon će pretvoriti dugotrajnije i resursno učinkovitije proizvode u novu normalu. To je sjajna vijest, jer su udruge potrošača godinama upozoravale na brojne pritužbe na kratkotrajne telefone, televizijske ekrane i brojne druge proizvode koje većina nas posjeduje," izjavila je Monique Goyens, glavna direktorica BEUC-a.

Prema njima, sada je ključno osigurati provedbu zakona i njegovu usklađenost s odgovarajućim financijskim i ljudskim resursima za sankcioniranje prekršitelja.

"Europska Komisija i tijela za nadzor tržišta u zemljama članicama trebaju izdvojiti dovoljno sredstava kako bi se nove mjere primijenile, i osiguralo da se proizvođači pridržavaju tih mjera," rekla je Goyens.

Zabrana uništavanja neprodanog tekstila

U prvoj takvoj uredbi na svijetu, pravila o ekološkom dizajnu uvode zabranu uništavanja neprodane odjeće i obuće, što su Francuska i Njemačka inicirale tijekom razgovora s drugim državama članicama EU u svibnju. Zabrana će započeti s primjenom dvije godine nakon stupanja na snagu novih pravila - ali će od nje biti izuzete male kompanije, dok će tvrtke srednje veličine imati vremenski ograničeno izuzeće od šest godina.

"S vremenom bi i drugi sektori mogli biti obuhvaćeni takvim zabranama, ako to bude potrebno," priopćila je Europska komisija. Primjerice, u roku od od tri godine razmotrit će se uvođenje slične zabrane uništavanja i za neprodane i vraćene električne i elektroničke uređaje.

Za druge proizvode poduzeća će morati svake godine izvještavati o količinama koje su odbacila i razlozima za takvo postupanje. Države članice same određuju kakve bi kazne trebalo izreći u slučaju povrede pravila.

Novom se uredbom Europska komisija ovlašćuje za donošenje posebnih pravila o ekološkom dizajnu za pojedinačne kategorije proizvoda, kako bi se poboljšala njihova ekološka učinkovitost. Takozvanim delegiranim aktima donijet će se ta pravila za pojedine proizvode - što je brzi postupak u kojem Parlament i Vijeće mogu samo odbaciti predložena pravila, ali ih ne mogu izmijeniti.

Prioritetni proizvodi zasad uključuju oni napravljeni od željeza, čelika, aluminija, tekstila - a posebice odjeću i obuću - kao i namještaj, gume, deterdžente, boje, sredstva za podmazivanje i kemikalije, rekao je Parlament.

"Vrijeme je za okončanje modela 'uzmi, napravi, uništi' koji je toliko štetan za naš planet, za naše zdravlje i za naše gospodarstvo," rekla je Alessandra Moretti, talijanska zastupnica iz skupine S&D koja je bila predstavnica Parlamenta za taj zakonski prijedlog.

Ipak, ostalo je nejasno hoće li se nova pravila primjenjivati i na internetsku prodaju, jer Parlament je za nju zatražio izizeće na plenarnom glasanju u srpnju.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Deal on new ‘ecodesign’ rules to make EU products greener, easier to repair)