Politika

ORBAN PROTIV OTVARANJA PREGOVORA: Članstvo Ukrajine 'nije u interesu' Mađarske, Kijev se prvo treba 'približiti' EU

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Članstvo Ukrajine u EU nije u "nacionalnom interesu" Mađarske, i stoga bi EU trebala predložiti "strateško partnerstvo" s Ukrajinom, prije bilo kakvih pregovora o priključenju, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

epa10940124 Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks to the media as he arrives for the European Council meeting in Brussels, Belgium, 26 October 2023. In a two-day summit on 26-27 October, EU leaders are expected to address the situation in the Middle-East and Ukraine, as well as the EU's long-term budget, migration, and external relations. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

"Otvaranje pregovora o članstvu Ukrajine u EU nije trenutno u skladu s nacionalnim interesima Mađarske. Ne vrijedi započinjati pregovore, jer ne možemo odgovoriti na pitanje kakve bi bile posljedice njenog članstva," kazao je Orban u intervjuu za mađarski državni radio Kossuth.

Orbanova izjava stiže u trenutku kad se EU priprema za oštru borbu na summitu lidera u prosincu oko rebalansa višegodišnjeg proračuna EU, koji bi trebao uključiti i 50 milijardi eura za pomoć Kijevu. Očekuje se kako će ta tema biti isprepletena s donošenjem odluke o pokretanju pristupnih pregovora s Ukrajinom, kao i sa proračunskim zahtjevima pojedinih članica.

Za odobrenje pregovora s Kijevom ili dodatne pomoći potrebna je jednoglasnost svih 27 članica Unije - a Budimpešta je već zaprijetila kako će blokirati daljnju financijsku i vojnu pomoć Kijevu, i zaustaviti kandidaturu Ukrajine.

Orban kaže kako bi zemlje EU trebale ponuditi pomoć Ukrajini iz svojih nacionalnih blagajni, a ne iz proračuna EU - te kako razgovori o ukrajinskom članstvu uopće "ne bi trebali biti na dnevnom redu" summita zakazanog za 14. i 15. prosinca.

"Radije bih da EU prvo sklopi sporazum o strateškom partnerstvu s Ukrajinom", kazao je Orban, i dodao da je prerano za razgovore o članstvu, jer očekuje da bi približavanje Ukrajine moglo potrajati.

"To bi moglo trajati pet do deset godina. Približimo ih sebi. Udaljenost (između nas) je zasad prevelika... Dajte nam vremena da počnemo raditi zajedno."

Ukrajinski dužnosnici proteklih su tjedana izražavali optimizam kako će Kijev ipak na kraju prevladati politički otpor Mađarske i započeti pregovore o članstvu u EU.

Blokadom protiv blokade

Potpredsjednica ukrajinske vlade Olha Stefanišina izjavila je prošlog tjedna za Euractiv u Kijevu kako će pridobivanje mađarskog glasa biti "velik izazov," ali kako je ipak "uvjerena da će Ukrajina u tome uspjeti."

Budimpešta u osnovi "potkopava napore koje ulaže cijeli svijet od početka rata," kao i "proces proširenja za veću i širu Ujedinjenu Europu," kaže Stefanišina.

Orban je jedini lider iz EU koji je zadržavao bliske veze s Kremljom nakon ruske invazije na Ukrajinu, a također je i u više navrata izjavio kako bi EU - ako želi dati više novca Ukrajini - trebala napraviti poseban financijski fond izvan europskog proračuna.

"Svi bi trebali uložiti novca koliko žele, i iz njega bi se trebalo slati novac Ukrajini," kazao je Orban, dodavši kako je slanje pomoći Ukrajini za borbu protiv Rusije preopteretilo europski proračun.

Europska unija je zamrznula 22 milijarde eura sredstava iz europskih fondova namijenjenih Mađarskoj, koja su blokirana sve dok Budimpešta ne dokaže da je uvela reforme koje bi trebale osigurati neovisnost sudstva i akademika, te prava LGBT zajednice.

Zato Orbanovi kitičari njega optužuju da pokušava ucijeniti EU blokiranjem pomoći za Ukrajinu kako bi se odmrznuo novac za Mađarsku.

Osim protivljenja pregovorima s Ukrajinom, Orbanova Mađarska je uz Tursku jedna od samo dvije preostale članice NATO saveza koje otežu s ratifikacijom članstva Švedske.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Hungary’s Orbán doubles down on blocking Ukraine accession talks)