Politika

DRAGHI ZAGOVARA VEĆU INTEGRACIJU: Ključan je trenutak za Europu da 'postane država'

Europska unija nalazi se u "kritičnom trenutku" i sada je potrebno da se ujedini i "postane država," rekao je bivši premijer Italije i bivši guverner Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u srijedu.

epaselect epa11001892 Italy's former prime minister Mario Draghi attends the presentation of Italian journalist Aldo Cazzullo's book 'When we were masters of the world' ('Quando eravamo padroni del mondo') in Rome, Italy, 29 November 2023. Draghi said that the European Union is currently facing a 'critical moment'. During the unveiling of a new book by Italian journalist Aldo Cazzullo, Draghi expressed hope that the founding values uniting the EU will continue to do so. He admitted to feeling 'concern' by stating that the current growth model has dissolved and 'we need to reinvent a way of growing', but in order to do that 'we need to become a State'. EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI
Izvor: MASSIMO PERCOSSI/ANSA

Draghi je to rekao u Rimu, na predstavljanju nove knjige talijanskog novinara Alda Cazzulla koja se bavi raspadom Rimskog carstva i njegovim naslijeđem.

Draghi, koji je nakon osmogodišnjeg mandata na čelu ECB (2001-09) bio talijanski premijer u vrijeme pandemije Covida-19, danas kaže kako je "zabrinut" zbog "kritičnog trenutka" kroz koji Europa sada prolazi.

"Nadajmo se kako će nas one iste temeljne vrijednosti koje su nas okupile i održati zajedno... Dosadašnji model rasta se raspao, i moramo osmisliti novi način za rast - ali da bismo to učinili moramo postati država," kazao je Draghi.

Prema njemu, sada je došlo vrijeme za ujedinjenje i prevladavanje teškoća vezanih za fragmentirane propise EU u svakom pojedinom sektoru, što usporava rast i funkcioniranje EU - a posebno kad treba odgovoriti na izvanredne situacije.

'Premalo tržište'

Govoreći o tržišnom potencijalu EU, Draghi je rekao da je jednostavno "premaleno," dodavši kako "postoji toliko drugih tržišta, a zbog toga ima mnogo malih europskih kompanija koje čim narastu ili se nekome prodaju, ili odu u SAD."

Međutim, možda je konačno došlo vrijeme za promjene, kaže Draghi. Čak i uz veliki rat u Ukrajini, EU bi s vremenom mogla ojačati, posebice s obzirom na to da se već raugovara o širenju na nove članice.

"Mi, kao Europa, trošimo tri do pet puta više od onoga što Rusija troši [na vojsku], i mi smo drugi najveći investitor u vojnu potrošnju nakon SAD-a. To je stoga pitanje bolje koordinacije... Sada je najvažnije utvrditi kako postaviti europske fondove za financiranje obrane i borbe protiv klimatskih promjena... Onda nam je potrebna i koordinirana vanjska politika, jer se ministri vanjskih poslova sastaju - ali se ne slažu [oko svih pitanja]."

Draghi je rekao da je za bolje funkcioniranje Europe potrebna i veća integracija.

"Moramo razmišljati o većoj političkoj integraciji, o pravom Europskom parlamentu, kako bismo mogli razmišljati o sebi i kao Talijanima i kao Europljanima."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Draghi: EU must become a state)