Politika

PUČANI LJUTI: EPP-ov Mureșan prijeti Španjolskoj blokiranjem fondova zbog kontroverznog zakona o amnestiji

Potpredsjednik europskih Pučana (EPP) Siegfried Mureșan upozorio je u ponedjeljak španjolskog premijera Pedra Sáncheza kako bi Španjolska mogla izgubiti sredstva iz EU fondova zbog kontroverznog zakona o amnestiji.

epa09478284 Siegfried Muresan of Romania during the meeting of the EPP Group in Rome, Italy, 20 September 2021. EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI
Izvor: GIUSEPPE LAMI/ANSA

Sánchez, lider španjolske socijaldemokratske stranke PSOE, pristao je na usvajanje zakona koji garantira amnestiju od kaznenog progona za sudionike katalonskog referenduma o neovisnosti iz 2017., u zamjenu za podršku katalonskih separatističkih stranaka u novom sazivu parlamenta i novi mandat na čelu Španjolske.

Zakonu se oštro protivi najveća konzervativna španjolska stranka Partido Popular (PP), koja je dio EPP-a, i koja je - uz desničarski Vox - organizirala velike prosvjede širom zemlje nakon njegovog donošenja, i koja tvrdi da je zakon protuustavan.

Čelnik EPP-a Manfred Weber i lider Partido Popular, Alberto Núñez Feijóo, bili su u ponedjeljak na europskoj konferenciji EPP-a u Barceloni.

Mureșan je tom prigodom izdao upozorenje Sánchezu kako bi Španjolska mogla ostati bez novaca iz fonda Next Generation EU zbog "napada na vladavinu zakona," u vezi sa zakonom o amnestiji, kojeg Partido Popular i EPP smatraju i "napadom na europska pravila," izvijestila je španjolska novinska agencija EFE.

"Europska sredstva mogu doći u Španjolsku samo ako se poštuje vladavina zakona. Zakon o amnestiji predstavlja jasan napad na europske norme i vrijednosti. Došli smo ovdje zaštititi vladavinu zakona... Mi smo uz Španjolce. Ne želimo šutjeti," rekao je Mureșan.

Prema njemu, Španjolska "treba premijera u kojeg Europa vjeruje, u korist španjolskih građana i kompanija. Treba joj lider koji rješava probleme - a ne lider koji stvara nove."

Prošli tjedan, EPP je pozvao Europsku komisiju da istraži je li donošenjem zakona o amnestiji narušena vladavine prava u Španjolskoj.

Na konferenciji su također nazočili gradonačelnik Madrida José Luis Martínez Almeida i talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročtajte ovdje: EPP warns Sánchez that Spain could lose EU funds over amnesty law)