Politika

NJEMAČKI ZELENI PODRŽAVAJU EUROPU: Iako su dio vladajuće koalicije, od Scholza traže da bude 'pouzdaniji partner'

Autor Euractiv/Nick Alipour

Vodeći članovi njemačkih Zelenih, stranke koja je dio vladajuće koalicije, zatražili od kancelara Olafa Scholza (SPD) "veću predanost snažnom europskom partnerstvu," na svom stranačkom kongresu koji je završio u nedjelju.

epa10855766 Co-President of the Greens-European Free Alliance (Greens/EFA) group, German Terry Reintke attends a press conference at the European Parliament in Strasbourg, France, 12 September 2023. The session runs from 11 till 14 September. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Zeleni su između četvrtka i nedjelje radili na detaljima svog izbornog programa uoči europskih izbora, pa su i partijski sastanci bili fokusirani na europske politike.

Proeuropski Zeleni već više od dvije godine utječu na vladinu politiku, kao dio tročlane koalicije koju predvodi SPD - no Zeleni ipak vide prostor za kritiku vlastitih partnera.

"Njemačka mora biti pouzdan partner na europskoj razini, a kancelar Scholz to ne uspijeva uvijek uvjerljivo utjeloviti," izjavila je za Euractiv eurozastupnica Terry Reintke, koja je na konferenciji izabrana za glavnu kandidatkinju Zelenih na europskim izborima.

Kao najveće gospodarstvo u EU, Njemačka treba biti pokretač tema kao što su zelena tranzicija, investicije, reforma rigidnih pravila o javnom zaduživanju, ili podrška Ukrajini, rekla je Reintke. Dodaje kako je Scholz "prečesto dopuštao da se dovodi u poziciju remetilačkog faktora , i to od strane najmanjeg koalicijskog partnera [liberalnog FDP-a] umjesto da se bori za pravednu Europu s nultom stopom emisija."

Zeleni smatraju da je njihova platforma žestoko proeuropska, a jedna od liderica stranke Ricarda Lang rekla je izaslanicima u svojem govoru kako EU "nije sporedna tema, već temelj našeg političkog djelovanja."

Iako je koalicija ranije obećavala da će težiti "aktivnoj europskoj politici" koju že konstruktivno oblikovati, Zeleni kažu da njihovi partneri nisu baš uvijek ispunili to obećanje.

'Njemački glas'

Nesuglasice unutar njemačke vladajuće koalicije imaju i efekte na razini EU.

Njemački veto na europsku zabranu automobile pogonjenih motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine - kojeg je ranije ove godine uložio savezni ministar prometa iz redova FDP-a Volker Wissing i kojeg je retrospektivno podržao Scholz - razbjesnio je Zelene. Također im smeta i suzdržanost Njemačke na ključnom glasanju o daljnjoj upotrebi kontroverznog pesticida glifosata, do čega je došlo zbog protivljenja FDP-a koji nije htio zabraniti taj pesticid.

Na marginama konferencije, glavna eurozastupnica Zelenih za europska pitanja Chantal Kopf izrazila je bojazan kako se europska suzdržanost nastala zbog nekadašnjih nesuglasice koalicije CDU/CSU i SPD-a opet vraćaju u modu, i prikazuju kao "njemački glas" o važnim pitanjima, što po njoj "ne izgleda dobro."

Osim toga, nedostatak koordinacije koalicijskih partnera u pogledu europskih pitanja također je kritizirao i njemački veleposlanik u Bruxellesu.

Oružje za Ukrajinu

Još jedna kontroverzna tema jest oklijevanje kancelara Scholza oko isporuke oružja Ukrajini. Sada Njemačka hitno treba ubrzati spore i otegnute pregovore o proračunu EU kako bi se povećala financijska pomoć za tu zemlju, rekla je Kopf za Euractiv.

"Fokus [koalicije] često je na unutarnjim temama umjesto da se prvo koordinira s Francuskom ili drugim europskim zemljama."

Međutim, ipak je izrazila optimistizam oko napretka dvije dugo zapostavljene teme vezane za reformu i proširenje EU, ustvrdivši kako su se Francuska i Njemačka uskladile oko tih pitanja, i kako te dvije vlade vidljivo guraju stvari prema naprijed.

Zeleni pragmatizam

Konferencija je pokazala da se Zeleni prilagođavaju kompromisima koje odgovorno vođenje države zahtijeva u teškim vremenima. Izaslanici su izražavali podršku stranačkoj izbornoj platformi, koja se fokusira na pragmatična pitanja kao što su infrastruktura za zelenu tranziciju i proaktivna sigurnosna politika.

Odbijen je "odmetnuti" prijedlog nekih pro-migrantskih članova koji su čelnicima stranke htjeli zabraniti da podržavaju stroža pravila o azilu.

Jedna od potencijalno većih odluka je bio amandman kojim su Zeleni odbili trgovinski sporazum EU s južnoameričkim blokom Mercosur "u sadašnjem obliku."

"Zajedno s ostalim Zelenim vladama... možemo oblikovati zelenu politiku na razini Europske unije," rekla je Reintke.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German Greens urge Scholz to become a more reliable EU partner)