Politika

ESTONIJA POOŠTRAVA NADZOR GRANICE: Ministar najavio zaustavljanje migranata koje šalje Rusija i prije ulaska u državu

Autor Euractiv/Charles Szumski

U svjetlu migrantske krize na finsko-ruskoj granici, susjedna Estonija priopćila je kako neće dozvoliti da migranti koje Rusija šalje da uđu u državu, izjavio je u četvrtak estonski ministar unutarnjih poslova Lauri Läänemets.

epa08301238 Estonian police officer is checking documents at the Valga-Valka border crossing point, Latvia, 17 March 2020. Estonian government has declared an emergency situation due to coronavirus hits Estonia and, as of 17 March, closed its borders, as well confirmed that residents of the twin border cities of Valka (Latvia) and Valga (Estonia) will still be able to cross the international border in an exception to allow people who live in the twin city to freely travel between work and home. The exception also allows for the area to function as normally as possible in the emergency situation, which also means keeping economic damages as low as possible. EPA-EFE/Valda Kalnina
Izvor: VALDA KALNINA/EPA

Estonske vlasti priopćile su kako su "iznenađene" što niti jedan migrant koji je prešao granicu iz Rusije nije podnio zahtjev za azil, za razliku od migranata koji ulaze u Finsku i koji tamo u velikom broju traže azil. Läänemets to tumači različitom praksom graničnih službi.

"U Finskoj oni mogu slobodno doći do graničnog prijelaza, ali u Estoniji se zaustavljaju već na državnoj granici. Tako da ne uopće ne stupaju na estonsko tlo," kaže Läänemets.

Stoga je lakše zaustaviti nove dolaske mugranata na estonskoj granici, jer je većina pokušaja ulaska u zemlju fokusirana na sjeveroistočni grad Narva, gdje se granica između Estonije i Rusije proteže duž rijeke široke stotinjak metara, a jedini granični prijelaz je most Narvajoki.

U posljednjih sedam dana ukupno 30 osoba je pokušalo ući u Estoniju, što je navelo vlasti na strah od ponavljanja prošlotjednih događaja na finsko-ruskoj granici, kad je nagli porast migranata koji na granicu dolaze biciklima i skuterima dovelo do zatvaranja graničnih prijelaza s Rusijom.

Granična policija Estonije drži most Narvajoki pod nadzorom, izjavio je za državnu televiziju YLE Veiko Kommusaar, direktor granične policije.

Ako se čini da su pridošlice "dio operacije koju organiziraju ruske vlasti," migrante će zaustaviti na samoj granici i neće im se dozvoliti ulazak u Estoniju kako bi zatražili azil. "Iz humanitarnih razloga, naravno, ne bismo ostavljali žene, djecu ili starije osobe da se smrzavaju na granici," kazao je Kommusaar.

Nadalje, Estonija je najavila da je i ona spremna zatvoriti granične prijelaze s Rusijom ako ranije finsko zatvaranje dovede do povećanog pritiska na Estoniju - no zasad se psocjenjuje da situacija nije "dovoljno ozbiljna" za takav postupak.

Läänemets i Kommusaar kažu da su estonske granične službe spremne, ako zatreba, zatvoriti granice - i da su za tu svrhu već pripremili betonske barijere i bodljikavu žicu.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Estonia to stop Russian-created migration flux at border, says minister)