Politika

ŠPANJOLSKI ZAKON O AMNESTIJI: Zastupnici EPP-a napali ljevicu zbog šutnje i optužili je za licemjerje

Autor Euractiv/Max Griera

Stranke desnog centra i konzervativaca u Parlamentu optužile su stranke na lijevoj strani spektra za dvostruke kriterije, jer tvrde da Španjolska zaslužuje istu osudu kao i Mađarska i Poljska zbog narušavanja vladavine zakona.

epa10982473 People demonstrate in front of the PSOE's headquarters in Madrid, central Spain, during a rally against Spanish government's decision to grant amnesty to Catalan separatist leaders 18 November 2023. The deal struck with Junts Per Cat (JPC) (Together for Catalunya, in Catalonian) has allowed Spain's Prime Minister Pedro Sanchez (PSOE) to form a new minority coalition government following an inconclusive election in July. Junts is a group bent on achieving independence for the northeastern region of Catalonia and is headed by Carles Puigdemont, who fled Spain after leading an illegal secession bid in 2017 that brought the country to the brink. EPA-EFE/DANIEL GONZALEZ
Izvor: DANIEL GONZALEZ/EFE

Argument za takve tvrdnje jest kontroverzni dogovor premijera Pedro Sáncheza sa separatističkim strankama, za kojeg kažu da predstavlja napad na pravnu državu, i za kojeg smatraju da ga i ljevica treba osuditi.

Europarlamentarci su u srijedu razgovarali o vladavini zakona u Španjolskoj, na zahtjev Pučana (EPP), liberalne skupine Renew, te desničarskih Europskih konzervativaca i reformista (ECR). S druge strane, raspravi su se usprotivili Zeleni/EFA, Socijalisti (S&D) i Ljevica.

"Socijalisti i Ljevica izgubili su bilo kakav kredibilitet da brane vladavinu zakona na europskoj razini takvim postupanjem... Ljevica ovdje šuti - ali ne i Europa," izjavio je lider EPP-a Manfred Weber.

Tema rasprave bila je nedavna nagodba Sáncheza s katalonskim i baskijskim separatističkim strankama, koja uključuje i kontroverzni zakon o amnestiji, kao i mogućnost formiranja parlamentarnih odbora koji bi se istraživali zloupotrebu zakona protiv separatista od strane španjolskih sudaca.

Nakon usporedbe Sáncheza (PSOE) s poljskim čelnikom PiS-a Jaroslaw Kaczynskim, Weber je također rekao da se veseli što će portugalski PSD (EPP) "pobijediti korumpiranu socijalističku vladu" na predstojećim portugalskim izborima u ožujku. Do izbora je došlo nakon korupcijskog skandala koji je zahvatio i premijera Antónija Costu.

Amnestija 'u skladu sa španjolskim ustavom'

"Gospodine Weber, nema većeg napada na vladavinu zakona od vašeg saveza s ekstremnom desnicom," odgovorila je predsjednica socijalističke skupine S&D Iratxe García, dodavši kako "sve dok dajete blagoslov ekstremnoj desnici da možete vladati, napadate i pravosuđe, medije, žene i LGBT zajednicu."

Iz S&D-a kažu kako je zakon o amnestiji u skladu sa španjolskim ustavom, ugovorima EU i sudskom praksom Europskog suda i Europskog suda za ljudska prava (ECHR). Socijalistički zastupnici također su istaknuli kako amnestije postoje u ustavima nekoliko zemalja članica EU, te su se u više navrata koristili u posljednjih nekoliko desetljeća.

Nekoliko zastupnika iz redova EPP-a, ECR-a ili skupine Renew usporedilo je Španjolsku, Mađarsku i Poljsku, i optužilo ljevičarske skupine - a posebice Socijaliste - za dvostruka mjerila, jer ne osuđuju Sánchezov potez, ali istovremeno brane mjere uvedene protiv Varšave i Budimpešte.

"Obraćam se vama, socijalističkim saborskim zastupnicima uz koje smo stali u obranu vladavine prava u Poljskoj i drugdje. Što se dogodilo, što je sada drugačije, što se promijenilo? Kako to da ne možemo braniti ono što smo branili prije 12 tjedana i podići glas?" pitao je španjolski zastupnik Adrián Vazquez (Renew).

'Selektivna pravila'

Istoga dana kada je Komisija potvrdila da će europska sredstva namijenjena Mađarskoj ostati blokirana zbog pitanja vladavine prava, članica vladajućeg Fidesza Enikő Györi također je optužila Socijaliste za licemjerje, baš kao i Komisiju, i rekla da su "majstori u selektivnoj primjeni pravila o vladavini prava i dvostrukih mjerila, u slučaju Mađarske."

Nakon razmjene pisama između Komisije i španjolske vlade, povjerenik za pravosuđe Didier Reynders potvrdio je tijekom rasprave da Komisija trenutno provodi "vrlo pažljivu, neovisnu i objektivnu analizu" kako bi utvrdila usklađenost zakona o amnestiji s europskim zakonodavstvom - ali je pritom i naglasio da je pitanje Katalonije "unutarnje pitanje Španjolske."

"Rasprave i analize zakona o amnestiji moraju se dogoditi u Španjolskoj, unutar španjolskog ustavnog okvira, i ti razgovori moraju krenuti od španjolskog parlamenta," rekao je Reynders, čime je smanjio šanse za intervenciju Komisije protiv Sánchezove vlade kojoj se EPP nadao.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU left camp accused of double standards in rule of law)