Politika

MILANOVIĆ O DIPLOMATSKOM RATU HRVATSKE I SRBIJE: 'Hrvatska je reagirala na jedini način na koji je mogla'

Autor Adriano Milovan

Predsjednik Zoran Milanović kazao je da je hrvatski diplomat u Beogradu radio svoj posao te da je Hrvatska na njegovo protjerivanje reagirala recipročnom mjerom

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Predsjednik Zoran Milanović ocijenio je u srijedu da je Hrvatska u diplomatskom ratu sa Srbijom reagirala na jedini način na koji je mogla - recipročnom mjerom prema Beogradu.

Podsjetimo, nakon što je Beograd u ponedjeljak navečer objavio da je hrvatskog diplomata Hrvoja Šnajdera proglasio personom non grata u Srbiji, hrvatsko je Ministarstvo vanjskih poslova u utorak odlučilo protjerati srbijanskog diplomata Petra Novakovića.

Milanović sukreator vanjske politike

Vlasti u Beogradu nisu pojasnile što se točno Šnajderu stavlja na teret, osim što su rekle da je prekršio Bečku konvenciju. No, srbijanski su mediji objavili da se Šnajder navodno bavio "špijunažom i vrbovanjem“ za potrebe hrvatske sigurnosne službe.

Političari i analitičari u Hrvatskoj ocijenili su potez srbijanskih vlasti kao "neprijateljski“ te su ocijenili da je Beograd za njim posegnuo za potrebe izborne kampanje, budući da se u Srbiji 17. prosinca održavaju izvanredni parlamentarni izbori, o čemu je Euractiv pisao. Tog je stava, čini se, i Milanović, koji je, uz Vladu, sukreator vanjske politike zemlje.

'U Srbiji su stalno izbori'

"Hrvatska je mogla reagirati samo recipročnom mjerom iste prirode, istog sadržaja prema srbijanskom diplomatu u Zagrebu. Što je radio hrvatski diplomat? Pretpostavljam kao i svi hrvatski diplomati . svoj posao“, kazao je Milanović, komentirajući protjerivanje hrvatskog diplomata iz Srbije, a prenosi njegov ured u priopćenju.

Šef države je ocijenio da "to nije produktivna mjera budući da ne pridonosi jačanju niti očuvanju postojeće razine odnosa, koja i nije baš visoka“.

"Ja sam nakon incidenta na sjeveru Kosova od prije mjesec i nešto dana bio dosta suzdržan u pogledu potrebe reakcije prema Beogradu, uvođenju sankcija, za što su se zalagali mnogi, jer sam smatrao - i dalje smatram - da su sankcije kao instrument vanjske politike u pravilu promašene. To nisam radio zato da bih abolirao Hrvatsku od bilo kakve odgovornosti za neko nedopušteno ponašanje, to sam napravio iz uvjerenja, bez da očekujem bilo kakvu protuuslugu. Ali da, slažem se s vama, u Srbiji su stalno izbori, dobro je dok su izbori“, dodao je Milanović.

Iako predsjednik i Vlada u Hrvatskoj oko mnogih pitanja nemaju zajednički stav, što se vidjelo i prilikom glasanja Hrvatske u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o rezoluciji kojom se traži prekid vatre u Gazi, o čemu je Euractiv također pisao, oko pitanja novog diplomatskog rata između Hrvatske i Srbije među njima očito nema neslaganja.