Politika

SRBIJA OTVORILA NOVU DIPLOMATSKU FRONTU: Beograd prosvjedovao zbog paljenja zastave Srbije u Tirani

Autor Adriano Milovan

Do diplomatskog sukoba Srbije i Albanije dolazi nakon što je Beograd protjerao hrvatskog diplomata, čime je pokrenut novi diplomatski rat između Srbije i Hrvatske

Beograd, Srbija
Izvor: Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

Nakon žestokog diplomatskog sukoba s Hrvatskom, Srbija, čini se, otvara novu diplomatsku frontu na jugu - u odnosima s Albanijom.

Naime, srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo da je u utorak uručilo prosvjednu notu albanskom veleposlanstvu u Beogradu, i to zbog paljenja zastave Srbije na središnjem gradskom trgu u Tiranu.

Traže da ih Tirana obavijesti o tome što je uradila 

U priopćenju se taj čin opisuje kao "neprihvatljiv“ te ga u Beogradu "najoštrije osuđuju“. Podsjećaju i da su internetski portali u ponedjeljak objavili vijest o paljenju srbijanske zastave u albanskoj prijestolnici.

"Smatramo da ovakvi događaji štete bilateralnim odnosima dvije zemlje, koji su u proteklih nekoliko godina dostigli najvišu točku tijekom višestoljetne zajedničke povijesti. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije, u tom duhu, očekuje da će nadležne institucije Republike Albanije učiniti sve što je u njihovoj moći da identificiraju i procesuiraju počinitelje ovog gnusnog čina, koji su jasno vidljivi na objavljenoj snimci, kao i da će o tome diplomatskim putem u razumnom roku obavijestiti i institucije Republike Srbije“, naglašava se u priopćenju srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Problem Kosova opterećuje odnose Beograda i Tirane

Na društvenim mrežama i u medijima u ponedjeljak se pojavila snimka kako albanski nogometni navijači na Skenderbegovu trgu u Tirani pale zastavu Srbije.

Nakon desetljeća loših odnosa, velikim dijelom i zbog pitanja statusa Albanaca na Kosovu, odnosi Srbije i Albanije posljednjih se godina kreću uzlaznom putanjom. Albanija je tako, uz Srbiju i Sjevernu Makedoniju, pristupila inicijativi Otvoreni Balkan, kojoj je cilj jačanje suradnje među članicama i lakši protok ljudi i roba na granicama.

Međutim, nakon nedavnih sukoba na Kosovu, albanski premijer Edi Rama kazao je da Albanija više neće sudjelovati u Otvorenom Balkanu. U ovom je trenutku nejasan status Tirane u toj regionalnoj inicijativi.

I Albanija i Srbija teže članstvu u Europskoj uniji. Albanija je, uz to, i članica NATO-a, u koji je 2009. ušla "u paketu“ s Hrvatskom.

Diplomatski ratovi

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak navečer je objavilo da je protjeralo hrvatskog diplomata Hrvoja Šnajdera, optuživši ga za kršenje Bečke konvencije. Srbijanski su mediji potom objavili da službeni Beograd Šnajdera tereti za "špijunažu i vrbovanje doušnika za rad u hrvatskoj obavještajnoj službi“.

Hrvatska je uzvratila protjerivanjem srbijanskog diplomata Petra Novakovića.

U hrvatskoj politici rašireno je mišljenje da iza protjerivanja Šnajdera stoji želja dijela srbijanskih političara, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, da Hrvatska postane jedna od glavnih tema predizborne kampanje u Srbiji. Naime, Srbiju 17. prosinca čekaju izvanredni parlamentarni izbori.

Kako god, odnosi Zagreba i Beograda posljednjih su dana na vjerojatno najnižoj točki posljednjih godina, a možda i desetljeća.

Čini se da u tom pravcu sada idu i odnosi Srbije i Albanije, u kojima je jedan od vodećih problema pitanje Kosova, čiju neovisnost Tirana priznaje, a Beograd osporava.