Politika

NASTAVAK DIPLOMATSKOG RATA: Beograd traži da Zagreb dostavi dokaze da je Novaković kršio Bečku konvenciju

Autor Adriano Milovan

I priopćenju srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova odbacuju se kao 'netočne' tvrdnje hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana te se ocjenjuje da Hrvatska narušava 'mir i stabilnost u regiji'

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić
Izvor: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL/ATAIMAGES

Nakon što je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova donijelo odluku o protjerivanju savjetnika srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu Petra Novakovića, a kao odgovor na prethodnu odluku vlasti u Beogradu da protjeraju hrvatskog diplomata Hrvoja Šnajdera, u utorak navečer oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

U priopćenju je srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo kao "netočne“ tvrdnje hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana da protjerivanje Novakovića predstavlja recipročnu mjeru.

'Novaković nije kršio Bečku konvenciju'

Naglašavaju i kako Novaković "svojim djelovanjem u Republici Hrvatskoj nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove“.

"Također, ovim putem želimo istaknuti da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom rujna 2023. godine i zahtijevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koje načine je on mogao u roku od dva mjeseca od stupanja na dužnost prekršiti odredbe Bečke konvencije", stoji u priopćenju srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

U Beogradu napominju kako "odbacuju razloge koje je navela hrvatska strana jer ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje je li netko prekršio Bečku konvenciju ili ne".

"U slučaju srpskog konzula Petra Novakovića nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomata Hrvoja Šnajdera riječ o dokazanim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaviještena“, poručuju iz srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Optužili Hrvatsku da 'podriva dobrosusjedske odnose i mir u regiji'

Hrvatsku su stranu optužili i da svojim potezima "dodatno podriva dobrosusjedske odnose i mir i stabilnost u regiji“.

Time se, po svemu sudeći, nastavlja diplomatski rat između Zagreba i Beograda, koji je počeo u ponedjeljak navečer, kada je srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu, za personu non grata. U Beogradu su kao razlog naveli samo kršenje Bečke konvencije, ne precizirajući o čemu je točno riječ.

No, srbijanski mediji su objavili da su prikupljeni dokazi koji Šnajdera navodno terete za "špijunažu“ i "vrbovanje za rad hrvatske službe“.

Zagreb je odgovorio u utorak popodne, kada je Grlić Radman objavio da je donijeta odluka da se savjetnik u srbijanskom veleposlanstvu Petar Novaković proglasi personom non grata u Hrvatskoj.

Hrvatski ministar vanjskih poslova kazao je i da od službenog Beograda nije dobio nikakvo pojašnjenje za odluku koju su donijele srbijanske vlasti.

Predizborni potez političara u Srbiji? 

Stručnjaci s kojima je Euractiv razgovarao smatraju da je riječ o potrebi dijela političara u Srbiji da Hrvatska postane jedna od glavnih tema predizborne kampanje u Srbiji.

Naime, u Srbiji su za 17. prosinca zakazani izvanredni parlamentarni izbori.