Politika

SUMMIT G20 I AFRIKE: Njemačka želi jačanje odnosa s kontinentom ključnim za zelenu tranziciju

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na jačanje trgovinskih odnosa s afričkim zemljama i najavio nove investicije za taj kontinent na summitu zemalja skupine G20 i Afrike u ponedjeljak u Berlinu.

epa10986408 German Chancellor Olaf Scholz (C-R) and Assoumani Azali (C-L), Chairperson of the African Union, and Moussa Faki Mahamat (L), Chairperson of the African Union Commission, attend the second session of the G20 Compact With Africa conference at the Chancellery in Berlin, Germany, 20 November 2023. The 'Compact with Africa' is an initiative that was launched in 2017 under the German G20 presidency. It aims to bring together reform-minded African countries, international organizations and bilateral partners to coordinate development agendas and discuss investments. EPA-EFE/SEAN GALLUP / POOL
Izvor: Sean Gallup / POOL/GETTY IMAGES POOL

Pokrenut 2017. pod njemačkim predsjedanjem skupinom G20, format zajedničkog sastanka na vrhu s predstavnicima afričkih zemalja osmišljen je radi povezivanje privatnih kompanija iz država G20 s investicijskim projektima u Africi.

Dosad se 13 afričkih država pridružilo tom programu, dok je niz drugih izrazilo interes.

Jačanje odnosa s Afrikom 

Scholz je na summitu u Berlinu istaknuo kako Njemačka i EU žele intenzivirati suradnju s tim kontinentom bogatim resursima, posebice u području održive proizvodnje energije.

"Afrika je naš preferirani partner kada se radi o jačanje naših ekonomskih odnosa i zajedničkom putu prema klimatski neutralnoj budućnosti," rekao je u izjavi za medije.

Jačanje veza s Afrikom jedan je od Scholzovih prioriteta u kancelarskom mandatu. Osim što je već tri puta posjetio taj kontinent, više nego SAD, Latinsku Ameriku ili Bliski istok.  Scholz je bio i zagovornik ulaska Afričke unije u klub G20, što se i dogodilo u rujnu ove godine.

Iako njemačka vlada ističe da je približavanje Africi dio "multilateralizma," taj kontinent je i privlačan partner za podršku europske zelene tranzicije, kao i za potragu novih geopolitičkih saveznika u multipolarnom svijetu. Afričke zemlje bogate su prirodnim resursima kao što su litij i vodik, koji su ključni za održive tehnologije i proizvodnju energije.

No, Europa po pitanju ulaganje u čvršće veze s kontinentom malo kasni, budući da Kina već desetljećima promiče svoje poslovne interese u toj regiji, dok se zemlje poput Rusije i Turske također uključuju u utrku za većim utjecajem.

"Ovaj sporazum s Afrikom kasni cijelo desetljeće, to je istina", rekao je Bola Tinubu, novoizabrani predsjednik Nigerije.

'Europa treba Afriku više nego što Afrika treba Europu'

Međutim, njemačka vlada uvjerena je kako će europski "kooperativni pristup" u konačnici nadjačati ono što nudi Kina i uspjeti postaviti temelje bližeg partnerstva.

"Naš koncept suradnje na razvoju nije samo pitanje povećanja zaposlenosti u Njemačkoj", već i pitanje borbe za pridobivanje simpatija Afrike, rekao je novinarima neimenovani vladin dužnosnik uoči summita. Ustvrdio je i kako europske države nisu tu samo da "izvlače resurse iz zemlje", već i da povećavaju lokalne proizvodne i prerađivačke kapacitete.

Scholz je u Berlinu naglasio da EU i financijska sredstva u sklopu europske inicijative Global Gateway imaju važnu ulogu u tome. Najavio je i da će Njemačka uložiti dodatne četiri milijarde eura u inicijativu za ulaganja za projekte zelene energije u Africi.

Prisutnost Europe na summitu pojačala je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte.

Europske ambicije su uglavnom dobro primljene, a afrički čelnici istaknuli su na summitu kako je njihov kontinent "otvoren za poslovanje".

Scholzovo isticanje afričkog potencijala i poziv na ulaganja bio je važan signal, izjavio je za Euractiv anonimni afrički diplomat, dodavši: "Mislim da je u ovom trenutku Europi potrebna Afrika više nego što je Africi potrebna Europa."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany eyes Africa’s ‘hearts and minds’)