Politika

AMERIČKI MINISTAR OBRANE U KIJEVU: Austin dolazi iskazati nastavak pune podrške SAD-a Ukrajini

Autor Hina

Američki ministar obrane Lloyd Austin posjećuje Ukrajinu dok se na Zapadu vode sve veće rasprave oko nastavka pomoći toj zemlji koja se bori protiv ruske agresije

Američki ministar obrane Lloyd Austin
Izvor: Po1 Alexander Kubitza/Dod / Zuma Press / Profimedia

Američki ministar obrane Lloyd Austin stigao je u ratni Kijev u ponedjeljak u znak "nepokolebljive" potpore usred sve veće podjele oko održivosti vitalne zapadne pomoći Ukrajini dok se rat s Rusijom produžava.

Na fotografiji koju je veleposlanstvo objavilo, Austin se u pratnji zapovjednika Europskog zapovjedništva SAD-a pored vlaka rukuje s američkim veleposlanikom u Kijevu.

'Nepokolebljiva potpora Washingtona Ukrajini'

"Danas sam ovdje kako bih prenio važnu poruku - Sjedinjene Države i dalje će stajati uz Ukrajinu u njihovoj borbi za slobodu protiv ruske agresije, kako sada tako i u budućnosti", napisao je Austin na platformi društvenih medija X.

Američka veleposlanica u Kijevu Bridget Brink rekla je da posjet signalizira "nepokolebljivu potporu Washingtona Ukrajini u njezinoj borbi za slobodu".

Putovanje dolazi usred sve veće podjele oko pomoći Ukrajini u američkom Kongresu (zakonodavnom tijelu) s približavanjem predsjedničkim izborima u SAD-u u studenom sljedeće godine.

Ukrajinsko-američka Konferencija vojne industrije u Washingtonu

Zajednička ukrajinsko-američka Konferencija vojne industrije u Washingtonu trebala bi se održati sljedećeg mjeseca. Svrha je tog događaja, zakazanog za 6. i 7. prosinca, potaknuti ukrajinsku domaću proizvodnju oružja kako bi se mogla nositi s potrebama jer ukrajinska borba protiv sveobuhvatne ruske invazije traje već gotovo dvije godine, a analitičari predviđaju da će biti još duga i iscrpljujuća.

Rusija, koja je počela invaziju u veljači 2022., kontrolira gotovo petinu Ukrajine.

Zapad opskrbljuje Ukrajinu vojnom opremom i Kijev je ove godine krenuo u protuofenzivu kako bi vratio okupiranu zemlju, no dosad bez većeg napretka.