Politika

RAT U UKRAJINI: Ukrajinska vojska prešla na istočnu obalu Dnjepra

Autor Hina

Ukrajinske snage uspostavile su nekoliko mostobrana na istočnoj obali Dnjepra, u Hersonskoj regiji, tvrde u Kijevu

Ukrajinska vojska na ratištu
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinske trupe izvele su "niz uspješnih operacija" na istočnoj obali rijeke Dnjepar u dijelu regije Herson koji je okupirala Rusija i uspostavile nekoliko mostobrana, priopćila je ukrajinska vojska u petak.

Ukrajinski marinci su u izjavi na svojoj Facebook stranici rekli da nastavljaju s operacijama na istočnoj strani rijeke. Rusija je ovog tjedna prvi put priznala da su ukrajinske trupe prešle rijeku.

Linija fronte posljednjih godinu dana na Dnjepru

Ukrajinska vojska oslobodila je grad Herson, regionalno središte, i područje oko njega na zapadnoj obali Dnjepra u studenom 2022. Rijeka, ogromna prirodna barijera, postala je crta razdvajanja na većem dijelu južne bojišnice.

Prelazak preko Dnjepra i prijevoz teške vojne opreme i zaliha mogli bi omogućiti ukrajinskim trupama da otvore novu liniju napada na jugu na najizravnijoj kopnenoj ruti do Krima, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014.

I Rusija i Ukrajina kažu da su nanijele velike gubitke drugoj strani tijekom operacija u tom području.

Ukrajinski 'džepovi' na istočnoj obali Dnjepra

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, rekao je ovog tjedna da ukrajinske trupe rade na "demilitarizaciji" Krima i da su prešle 70 posto udaljenosti.

Prema ukrajinskim vojnim blogerima, ukrajinske snage prešle su Dnjepar u malim skupinama u ljeto kako bi stvorile početno uporište oko željezničkog mosta u blizini Hersona, a zatim su pokušale proširiti svoju prisutnost u obližnjim selima na istočnoj obali, uključujući Krinki.

Napredak u regiji Herson dolazi nakon višemjesečnih ukrajinskih protuofenzivnih operacija na jugoistoku i istoku koje nisu dovele do proboja koji su mnogi Ukrajinci željeli.

Nova ruska ofenziva

Ruske snage, koje okupiraju oko 17 posto Ukrajine, sada su ponovno u ofenzivi na istoku, uključujući grad Avdijivku, koji drži Kijev, i područje blizu grada Bahmuta, koji drži Moskva.
Ukrajinska vojska objavila je u svom dnevnom ažuriranju da borbe bjesne duž cijele bojišnice od juga do istoka, izvijestivši o 72 borbena sukoba u posljednja 24 sata.

Najžešće borbe bile su oko Avdijivke, Marijinke i Bahmuta u istočnoj regiji Donjecka, navodi se.

Vitalij Barabaš, šef vojne uprave Avdijivke, rekao je na televiziji da ruske snage vrše veliki prodor prema gradskoj industrijskoj zoni u blizini velike koksare, dovodeći pojačanja.