Politika

TALIJANSKA PREMIJERKA PRVI PUT U HRVATSKOJ: Meloni dolazi u Zagreb, sastat će se s Plenkovićem

Autor Adriano Milovan

Teme razgovora bit će europske i bilateralne, s posebnim naglaskom na ilegalne migracije i Schengen

Talijanska premijerka Giorgia Meloni
Izvor: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u četvrtak i petak boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Prvi je to posjet Meloni Hrvatskoj nakon što je u listopadu prošle godine postala talijanska premijerka.

Radna večera o Strateškom programu EU

Posjet Meloni Zagrebu zapravo obuhvaća dva zasebna događaja.

Prvi je radni sastanak o novom Strateškom programu Europske unije koji će se u četvrtak navečer odigrati u Banskim dvorima. Riječ je zapravo o radnoj večeri na kojoj će, uz premijera Andreja Plenkovića, sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, te Meloni, kao i premijer Malte Robert Abela i Poljske Mateusz Morawiecki, objavili su iz Vlade.

Prema najavama iz Banskih dvora, uoči radne večere Plenković će održati i bilateralne sastanke s Michelom i Abelom.

Sastanak Plenkovića i Meloni u petak 

Za petak je predviđen sastanak Plenkovića i Meloni, također u Banskim dvorima. Prema dostupnim informacijama, teme razgovora bit će europske i bilateralne.

Tu je svakako pri vrhu liste pitanje ilegalnih migracija, zbog kojih je Italija nedavno ponovno uvela granične kontrole prema Sloveniji, a Slovenija potom prema Hrvatskoj i Mađarskoj.

U petak je u planu, kako doznajemo, i susret Meloni s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te sa saborskim zastupnikom Furiom Radinom, koji u Saboru predstavlja talijansku manjinu.

Talijani u Hrvatskoj i Hrvati u Italiji

Odnosi Hrvatske i Italije mogu se, općenito gledano, ocijeniti kao dobri. Iako dvije zemlje nemaju kopnenu granicu, susjedi su na moru, a imaju i dugu povijest međusobnih odnosa. 

Prema posljednjem popisu stanovništva, provedenom 2021., u Hrvatskoj živi oko 14.000 Talijana koji čine nešto manje od 0,4 posto stanovnika zemlje. Najveći dio Talijana živi na području Istarske i Primorsko-goranske županije. U Istarskoj je županiji dvojezično sedam od ukupno 10 gradova i 13 od ukupno 31 općine. U njima je talijanski uveden kao drugi službeni jezik, uz hrvatski.

S druge strane, u Italiji, u pokrajini Molise, u tri sela živi, kako se procjenjuje, oko 2000 Hrvata. Oni su na to područje došli u 15. stoljeću s istočne obale Jadrana, bježeći pred Osmanlijama.

Osim Moliških Hrvata, koji su autohtoni u toj regiji na jugu Italije, u Italiji živi i nekoliko desetaka tisuća Hrvata koji su u tu zemlju proteklih desetljeća došli kao ekonomski migranti. Najviše ih je na području Trsta.

Italija Hrvatskoj najveći vanjskotrgovinski partner

Prema podacima državnog zavoda za statistiku (DZS), ukupan hrvatski robni izvoz u Italiju u prošloj je godini iznosio nešto manje od tri milijarde eura, što je 21,5 posto više nego u 2021. godini. Iz Italije smo uvezli roba u vrijednosti od gotovo 5,8 milijardi eura ili čak 61,9 posto više nego u 2021. godini.

Po ukupnoj vrijednosti robne razmjene nešto manjoj od 8,8 milijardi eura, Italija je Hrvatskoj najveći vanjskotrgovinski partner, pokazuju podaci državne statistike.

Peti po veličini ulagač u hrvatsko gospodarstvo 

Italija je peti po veličini ulagač u hrvatsko gospodarstvo. Prema podacima Hrvatske narodne banke, talijanske tvrtke su od 1993., otkako se vodi statistika, pa do sredine ove godine u Hrvatsku uložile nešto manje od 4,1 milijarde eura. Veća ulaganja u hrvatsko gospodarstvo ostvarile su samo tvrtke iz Nizozemske, Austrije, Njemačke i Luksemburga.

S druge strane, ukupna ulaganja hrvatskih tvrtki u Italiju u razdoblju od 1993. do sredine ove godine iznose samo oko 317 milijuna eura. Ipak, i po vrijednosti ulaganja hrvatskih tvrtki u inozemstvu, Italija je zauzela peto mjesto - iza Slovenije, Bosne i Hercegovine, Kajmanskih otoka i Srbije, pokazuju podaci središnje banke.