Politika

PROŠIRENJE EU: Moldavski ministar u razgovoru za Euractiv optimističan oko otvaranja pregovora u prosincu

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Moldavija će nastaviti surađivati s EU na 'čišćenju svog sustava od toksičnog utjecaja kriminalnih oligarha' na svom putu prema članstvu, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Euractiv ministar vanjskih poslova Moldavije Nicu Popescu

epa10729890 Moldova's Foreign Affairs and European Integration Minister Nicu Popescu speaks during a press conference in Chisinau, Moldova, 06 July 2023. Minister Popescu addressed Moldova's European Union aspirations, with the integration agenda and reforms. EPA-EFE/DUMITRU DORU
Izvor: DUMITRU DORU/EPA

Nakon objave godišnjih izvješća Komisije o potencijalnom proširenju - u koje su prvi put uvrštene Ukrajina, Moldavija i Gruzija, dužnosnici EU opisali su tu zemlju kao predvodnicu, u smislu brzine provedbe reformi potrebnih za usklađivanje s europskim zakonodavstvom.

"Vrlo smo svjesni kako je pred nama još dosta posla, no moldavsko društvo i naša vlada čvrsto su odlučni u dovođenju zemlje u Europsku uniju," kazao je Popescu u Bruxellesu, nakon što je Europska komisija u srijedu izdala preporuku da se s Moldavijom pokrenu pregovori o članstvu.

'Napravili smo puno na reformama'

"Optimistični smo, jer znamo koliko smo već napravili u smislu reformi kojima se konsolidira naša demokracija, reformi pravosuđa, provođenja deoligarhizacije, jačanja energetske otpornosti i osnaživanju sposobnosti Moldavije da pridonosi zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU. I znamo da su naši europski partneri i Europska komisija i države članice EU to primijetili".

Prema mišljenju Komisije, Moldavija još uvijek mora ispuniti tri od devet zadanih preporuka - one uključuju dovršenje reforme pravosuđa, uvođenjem novih mjera za borbu protiv korupcije, te poboljšanje ekonomije.

'Deoligarhizacija Moldavije'

Govoreći o zadaćama koje tek treba riješiti, Popescu priznaje kako je pred Moldavijom još uvijek dug put kad su u pitanju reforme pravosuđa.

"Znamo kako posao na deoligarhizaciji Moldavije još nije gotov... Nastavit ćemo raditi zajedno s EU na nastavku čišćenja moldavskog sustava od toksičnog utjecaja kriminalnih oligarha".

Tijekom ove godine moldavska vlada poduzela je niz koraka protiv proruskih oligarha za koje kaže kako su namjeravali destabilizirati Moldaviju i spriječiti njezino približavanje članstvu u Europskoj uniji.

Sankcije EU za lidere moldavske proruske stranke Sor

Bruxelles je također uveo sankcije za lidere moldavske populističke proruske stranke Sor, koja je pokrenula niz prosvjeda protiv prozapadne vlade.

"Osim razgovora o tome što se nalazi u najnovijem izvješću, nama je glavno da strukturiramo naredne tjedne i mjesece, tako da ostvarimo dobar početan položaj za službeno otvaranje pregovora o članstvu... Također smo uvjereni da, s obzirom na meritokratski proces priključenja, brzina našeg približavanja prema EU, u velikoj mjeri, ovisi o nama".

Upitan očekuje li da će Moldavija dobiti zeleno svjetlo na summitu lidera EU u prosincu, Popescu je rekao kako moldavska vlada "radi sa svakom pojedinom državom članicom" na ostvarenju tog cilja.

Sporna kampanja za lokalne izbore

Kada se radi o političkim kriterijima, izvješće Komisije kaže da "Moldavija nastavlja reformske napore na jačanju demokracije i vladavine zakona" unatoč "brojnim izazovima" vezanima za rat u Ukrajini.

Ranije ovog mjeseca proeuropska stranka predsjednice Moldavije Maie Sandu pobijedila je na lokalnim izborima u stotinama općina, no nije uspjela osvojiti gradonačelnička mjesta u velikim gradovima, uključujući i u prijestolnici. Izborni promatrači kažu kako su izbori bili narušeni inozemnim utjecajem, kao i zakonskom zabranom proruske stranke Sor.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), čiji pomatrači su pratili izbore, priopćila je kako je predizborna kampanja bila deformirana zbog "priljeva nezakonitih financijskih sredstava iz nozemstva i monetarnim poticajima kojima se utjecalo na birače".

Izlazak Moldavije iz ruske orbite

To je bio posljednji izlazak na birališta moldavskih birača prije novih predsjedničkih izbora zakazanih za studeni 2024. godine, za koje se očekuje kako će biti od ključnog značaja za Moldaviju u naporima prema priključenju EU i izlasku iz ruske orbite utjecaja.

Upitan je li zabrinut zbog Rusije koja bi mogla pokušati dodatno destabilizirati zemlju, u svjetlu napretka prema članstvu u EU, Popescu je rekao kako su se "naravno, pokušaji Rusije da destabilizira Moldaviju intenzivirali" nakon ruske agresije na Ukrajinu.

"Rusija prema Moldaviji provodi neprijateljsku politiku još otprije naše neovisnosti, podržavanjem separatista, nezakonitim stacioniranjem ruske vojske na našem teritoriju, embargom na izvoz iz Moldavije, kao i energetskim ucjenama".

"Međutim, Moldavija je dokazala kako je već više od 30 godina u stanju odupirati se" takvim izazovima, i to je "dokazala ograničavanjem tih pokušaja" na proteklim lokalnim izborima.

"Da, kontekst [za pregovore o članstvu] je težak, ali opet, nismo ni prije živjeli u laganim okolnostima - niti u proteklih godinu i pol, niti u posljednja dva desetljeća... Uvjereni smo kako ćemo snažno zadržati taj put, i naposljetku uvesti zemlju u EU".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Moldova’s Popescu ‘optimistic’ about EU green light in December)