Politika

ZAJEDNIČKA VOJNA POLITIKA: Nizozemska ministrica obrane želi da se u novom sastavu Komisije imenuje povjerenik za obranu

Nizozemska ministrica obrane na odlasku Kajsa Ollongren (D66/Renew) pozvala je sljedeću Europsku komisiju da uključi i povjerenika za obranu, zbog sve veće potrebe jačanja nabavke oružja i izdvajanja za vojsku u Europskoj uniji

epa09972228 Jens Stoltenberg (L), Secretary-General North Atlantic Treaty Organization (NATO), attends a session next to Kajsa Ollongren (R), Minister of Defence of the Netherlands, at the 51st annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 24 May 2022. The forum has been postponed due to the COVID-19 pandemic and was rescheduled to early summer. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'History at a Turning Point: Government Policies and Business Strategies' from 22 to 26 May 2022. EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER
Izvor: GIAN EHRENZELLER/KEYSTONE

Ollongren, koja se i ranije zalagala za veću ulogu EU unutar NATO saveza, iznijela je ideju za novi povjerenički portfelj u intervjuu za nizozemsku radio postaju BNR.

"Mislim da bi bilo dobro da sljedeća Europska komisija stavi ovo vrlo visoko na dnevni red, da postoji europski povjerenik koji će se 100 posto svojeg vremena baviti samo tim", rekla je Ollongren.

'Vojna industrija u EU i dalje fragmentirana'

"Ova Komisija se već počela time baviti, ali kad se radi o vojnoj industriji to je još uvijek prilično fragmentirano. Tim stvarima se uglavnom pristupa samo iz perspektive pojedinih nacionalnog interesa."

Njeni komentari stižu u trenutku dok se EU muči s detaljnijom razradom svog prijedloga za opći plan proizvodnje oružja, Europske strategije za vojnu industriju (EDIS). Zapelo je na pitanju nedostatka financijskih sredstava i poticaja za države članica EU da se bave zajedničkom nabavom vojne opreme, pa je povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton odgodio predstavljanje te strategije za prvo tromjesečje iduće godine.

'U fokusu novog povjerenika bio bi rad na povećanju proizvodnje oružja u EU' 

Iako je Ollongren rekla da su dobri Bretonovi pokušaji da se ojača vojna suradnja unutar EU, dodala je kako smatra da bi, s obzirom na hitnost situacije, taj portfelj trebao preuzeti zaseban povjerenik specijaliziran za to područje. Njegova ili njena glavna zadaća bi trebala biti rad na povećanju proizvodnje oružja u EU, kao i uvođenje europskih standarda, za promicanje veće kohezije među zemljama članicama.

Dodala je kako, za razliku od nekih političkih aktera, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, mogu bez problema preusmjeravati ekonomiju prema ratnom režimu rada. EU u tome i dalje nailazi na veliuke izazove, kao što su manjak osoblja, nedostatak resursa, kao i kompanije koje nevoljko pokreću proizvodnju - i to tek nakon što se dogovore i potpišu ugovori o nabavi.

'Podrška EU Ukrajini se ne smanjuje

"Ja na to kažem: 'Samo proizvodite, uzet ćemo sve.' Naši su se proračuni povećali, i još uvijek su veliki. Podrška Ukrajini se zasad nimalo ne smanjuje. To nam doista treba".

Problematično pitanje koje uzrokuje glavobolje u nizu država članica jest bojazan kako bi povećana potrošnja za obranu mogla utjecati na probijanje strogih fiskalna pravila Europske unije. Prema nacrtu kompromisa kojeg je Euractiv dobio na uvid, izdaci za obranu mogli bi dobiti poseban status u fiskalnim pravilima EU, u sklopu predstojeće revizije ekonomskog upravljanja (EGR).

Problem fiskalnih deficita u EU

U prijedlogu španjolskog predsjedništva Vijeća EU je ideja da se s državama članicama koje povećaju izdatke za obranu postupa blaže ako svojom potrošnjom premaše europski limit za deficit koji ga ograničava na maksimalno tri posto BDP-a.

Kršenje tog pravila, odnosno preveliki deficit, automatski pokreće takozvani Postupak za slučaj prekomjernog deficita (EDP), mehanizam kojim se od prezadužene članice traži da u određenom roku napravi korekcije.

U dokumentu španjolskog predsjedništva se predlaže da se povećanje izdvajanja za vojsku - u usporedbi s prosjekom unatrag prethodne četiri godine - uzima kao olakotna okolnost za pokretanje procedure prekomjernog deficita.

'Nedostaje nam povjerenik za obranu'

U eseju objavljenom krajem 2019. Jo Coelmont, bivši belgijski vojni dužnosnik i suradnik Kraljevskog visokog instituta za obranu (RHID) u Bruxellesu, komentirao je da je povjerenik za obranu dio slagalice koji nedostaje u oblikovanju zajedničke europske sigurnosne politike.

"Sazrelo je vrijeme da se imenuje poseban povjerenik za sigurnost i obranu, koji bi se bavio područjem svemira, cyber prostora i obrane, a posebno industrijskom dimenzijom proizvodnje svih potrebnih civilnih i vojnih sredstava. On ili ona također bi doprinosili donošenju odluka kad se definiraju prioriteti", istaknuo je.

Po njemu, za donošenje odluka o pokretanju civilnih i vojnih operacija bit će potrebno i osnovati Europskog vijeća sigurnosti (ESC), koje bi okupljalo šefova država i premijere svih zemalja članica.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Dutch minister calls for EU Defence Commissioner)