Politika

EURACTIV ANALIZIRA POZADINU POSJETA ZELENSKOG BRUXELLESU: Ukrajina se Europskoj uniji obraća s četiri glavna zahtjeva

Autor Euractiv/ Alexandra Brzozowski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon posjete Londonu i Parizu u četvrtak boravi u Bruxelles, gdje će pozvati čelnike EU na slanje još naoružanja Ukrajini za borbu protiv Rusije, i za što brži početak pregovora o članstvu u EU.

epa10444177 Ukrainian President Volodymyr Zelensky addresses a joint press conference with European Commission President von der Leyen following their meeting in Kyiv, Ukraine, 02 February 2023. Von der Leyen and Commissioners arrived in Kyiv to meet with Ukrainian top officials a day before attending a EU-Ukraine summit meeting on 03 January, the first EU-Ukraine summit since since the European Council granted Ukraine the status of candidate country amid the Russian invasion. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Izvor: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Posjet Volodimira Zelenskog Bruxellesu zbiva se manje od tjedan dana nakon europsko-ukrajinskog summita u Kijevu prošlog petka. Iako su slabe šanse da će Zelenski u četvrtak odmah dobiti obećanja koja bi zadovoljila njegove zahtjeve, njegov dolazak u Bruxelles pruža mu priliku da direktno razgovara sa svih 27 čelnika EU na jednom mjestu, po prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana.

Osim obraćanja svima, značajno vrijeme će u četvrtak biti posvećeno bilateralnim sastancima s liderima EU, jer Zelenski želi sa što većem brojem njih pojedinačno održati sastanke.

Osim obraćanja summitu EU, Zelenski će se također obratiti Europskom parlamentu, i posjetiti sjedište NATO saveza.  U pismu čelnicima EU u kojem ih poziva na summit, predsjednik Europskog parlamenta Charles Michel napisao je da bi htio "posebice razgovarati o ukrajinskoj inicijativi za pravedan mir, temeljen na poštivanju ukrajinske suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, potencijalnu upotrebu zamrznute i paralizirane imovine Rusije, te njenu odgovornost."

Nakon što je Ukrajina na terenu ostvarila velike pobjede u drugoj polovici 2022. Rusija je uspjela pokrenuti novi zamah, poslavši desetke tisuća svježe mobiliziranih jedinica na bojište. Kijev kaže kako očekuje da će Moskva proširiti ofenzivu velikim napadima oko 24. veljače, prve godišnjice invazije.

Najnovija turneja, s postajama u Londonu i Parizu, je tek drugi put da je Zelenski viđen izvan svoje zemlje otkako je počeo rat, nakon što je iznenada posjetio Washington u prosincu prošle godine. U Londonu je Zelenskom premijer Rishi Sunak obećao da će Velika Britanija pružiti školovanje ukrajinskim pilotima za upravljanje suvremenim NATO lovcima. Tamo je Zelensky naglasio potrebu za borbenim avionima u govoru pred parlamentarcima, u kojem je avione opisao kao "krila za slobodu."

Zatim se Zelenski sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Parizu, gdje su na zajednčkoj večeri obojica obećala da će i dalje podržavati Ukrajinu."Francuska i Njemačka bi potencijalno mogle promijeniti sve, i tako vidim naš današnji razgovor," izjavio je Zelenski u Parizu.

"Što prije dobijemo teško naoružanje dugog dometa, i što prije naši piloti dobiju suvremene zrakoplove... ruska agresija će se prije privesti kraju," dodao je.

Četiri zahtjeva za Bruxelles

Prije svega, očekuje se da će Ukrajina tražiti od EU podršku za bržu isporuku oružja, prije no što Rusija krene u proljetnu ofenzivu. "Jako nam je potrebna - već danas, već jučer - dalekometna artiljerija, i sve vrste topničkog streljiva," rekao je novinarima jedan ukrajinski dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

"Što se tiče tenkova, tu odluku je već donijelo nekoliko država EU - ali trenutno ih još nemamo, i to se mora ubrzati," dodao je. Nakon što su proteklih tjedana neke zemlje obećale da će u Ukrajinu poslati tenkove zapadne proizvodnje, ukrajinski dužnosnici su sad najviše usredotočeni na nabavku raketa duljeg dometa i borbenih aviona.

Vlade na zapadu dosad su odbijale ukrajinske zahtjeve za isporukom aviona, tvrdeći da oni trenutno Ukrajini nisu portrebni, i da bi trebalo nekoliko godina da se ukrajinske pilote istrenira da mogu u njima letjeti. U istočnoj Europi postoji jednoglasna podrška za slanje zrakoplova u Kijev. Francuska i Nizozemska nisu potpuno protiv te ideje, Velika Britanija oklijeva ali bi vjerojatno mogla na to pristati, dok je Njemačka protiv.

"Mi nismo vojska bez mlaznh zrakoplova, dosad smo imali avione sovjetske proizvodnje - oni su dobri, ali su zastarjeli... Za usporedbu, trening za upotrebu raketa Patriot, koji obično traje 10 mjeseci, naši vojnici su završili za 10 tjedana - slični bi bilo i sa bilo kakvim avionima," rekao je ukrajinski dužnosnik.

Očekuje se i da će u Bruxellesu biti razgovora i o novim sankcijama protiv Rusije. Zelenski će vjerojatno nagovarati čelnike EU da sankcije uvedu i za Rosatom, rusku nuklearnu agenciju, zbog ruske okupacije nuklearnih elektrana u Ukrajini, poput one u Zaporižji, koju su zauzeli ruski vojnici još u ožujku i koja je više puta bila granatirana - što je onda dovelo do bojazni od potencijalne nuklearne havarije.

Države EU trenutno rade na sastavljanju desetog paketa sankcija, za koju europski dužnosnici i diplomati kažu da bi trebala biti spremna oko 24. veljače.

Prije summita u četvrtak, Poljska i tri baltičke članice EU (Estonija, Litva, Latvija) rekle su da će pokušati uvjeriti ostale države da ubrzaju rad na korištenju zamrznutih ruskih sredstava kako bi se njima financirala obnova Ukrajine, prema pismu koje je Euractiv dobio na uvid.

Osm toga, ukrajinsko pristupanje EU je također tema o kojoj bi trebalo biti dosta govora, nakon prošlotjednog summita u Kijevu. Pritom će ukrajinski dužnosnici tražiti da se prije kraja ove godine otvore pristupni pregovori s Ukrajinom.

Čini se da je njemački kancelar Olaf Scholz uzeo u obzir ukrajinsku zabrinutost oko brzine europske integracije. "U Bruuxelles sa sobom nosim jasnu poruku koja glasi da Ukrajina spada u europsku obitelj," rekao je Scholz. Međutim, Njemačka također inzistira da se EU ne može nastaviti širiti bez da reforme EU koja bi olakšala primanje novih članica.

Dok neke države EU žele podići moral Ukrajini obećavanjem pristupnih pregovora, druge su daleko opreznije i ističu potrebu da Ukrajina prvo ispuni cijeli niz kriterija koje je propisala Europska komisija prije no što pregovori uopće počnu. "Ukrajina ne može dobiti nekakav poseban status u odnosu na druge, primjerice u usporedbi sa zemljama zapadnog Balkana, koje su trenutno u procesu pristupanja EU i koje moraju zadovoljiti sve postavljene uvjete... Ne možemo njima time poručiti 'Da uđete u EU morate biti u ratu'," rekao je neimenovani diplomat EU.

Ukrajinski dužnosnik, međutim, rekao je da se radi o "umjetnom" argumentu, ističući da je većina čelnika zapadnog Balkana pozdravila brži put Ukrajine prema članstvu nego što su ga njihove države imale.

Još jedna tema koja na dnevnom redu prilikom posjeta Zelenskog Bruxellesu biti će njegova molba čelnicima EU da podrže njegov mirovni prijedlog. Radi se o planu u deset točaka za kojeg u Kijevu vjeruju da bi mogao stvoriti novi sustav globalne sigurnosti.

(Originalan članak pročitajte ovdje: Ukraine’s Zelenskyy has four key asks for EU leaders)