Politika

PLENKOVIĆ U POSJETU AZERBAJDŽANU: U fokusu razgovora s Alijevom energetska suradnja i potreba dijaloga s Armenijom

Autor Hina

Azerbajdžan je nedavno vratio nadzor nad Gorskim Karabahom, nakon čega je gotovo cjelokupna armenska zajednica iz te regije otišla u susjednu Armeniju, što je naišlo na žestoke osude Europske unije

Hrvatski premijer Andrej Plenković
Izvor: Thierry Charlier / Camerapress / Profimedia

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je stigao u bilateralni posjet Azerbajdžanu gdje će se domaćinima razgovarati o energetskoj suradnji i o potrebi povratka dijaloga s Armenijom.

Plenković jednodnevni posjet počinje susretom s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevom.

Veliki izvoznik energenata

Azerbajdžan je veliki izvoznik energenata, koji čine veliku većinu njegovog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pa će energetika biti nezaobilazna tema dvojice čelnika.

Baku je prošle godine s Europskom unijom potpisao neobvezujući memorandum razumijevanja o udvostručenju izvoza plina u Europsku uniju, na 20 milijardi kubičnih metara plina do 2027. godine.

Problem Gorskog Karabaha

Plenković će u Azerbajdžanu prenijeti europske i američke poruke o potrebi povratka dijaloga s Erevanom.

Nakon desetljeća neprijateljstava između dvije države, Azerbajdžan je prošlog mjeseca munjevitom ofenzivom preuzeo kontrolu nad Gorskim Karabahom, pokrenuvši masovni egzodus većine od 120 tisuća etničkih Armenaca iz te regije u susjednu Armeniju.

Premijer će se kasnije u ponedjeljak sastati i s azerbajdžanskim premijerom Alijem Asadovom i predsjednicom parlamenta Sahibom Gafarovom, nakon čega će se susresti i s predstavnicima hrvatske zajednice u toj zemlji.