Politika

ŠPANJOLSKA IZBORNA KRIŽALJKA: Sanchez pristao na amnestiju za katalonske separatiste

Autor Euractiv/Fernando Heller

Španjolski premijer Pedro Sanachez mogao bi stupiti na drugi mandat i ranije nego što se očekivalo nakon što je njegova stranka lijevog centra PSOE postigla sporazum s katalonskom Republikanskom ljevicom (ERC)

Španjolski premijer i vođa socijalista Pedro Sanchez
Izvor: Borja Puig de la Bellacasa / AFP / Profimedia

Republikancima je Sanchez udovoljio i posljednji zahtjev - da parlament usvoji zakon o amnestiji za osobe umiješane u pokušaj katalonske secesije 2017. godine.

Iako još uvijek nije službeno potvrđen pristanak na taj zahtjev i nakon što se treći čovjek PSOE Santos Cerdaan u ponedjeljak sastao sa separatističkim čelnikom Carlesom Puigdemontom (JxCat), ERC je konačno popustio i pristao dati podršku Sanchezu.

Kontroverzni zakon

Kontroverzni zakon o amnestiji doista će, kako se očekuje, doći na dnevni red parlamenta u četvrtak, dok bi glasanje o imenovanju Sancheza za premijera - što PSOE želi usvojiti natpolovičnom većinom - moglo biti već 8. ili 9. studenog, izvijestio je u srijedu javni servis RTVE.

Sanchez vrši pritisak na PSOE da ubrza pregovore o sastavljanju nove vlade kako bi mogao doći na kongres Stranke europskih socijalista (PES) u Malagi 10. i 11. studenog kao novi španjolski premijer.

Već stižu kritike

Međutim, dogovor Sancheza i katalonskih separatističkih stranaka već je kritizirao Miguel Tellado, dužnosnik vodeće oporbene stranke u parlamentu Partido Popular (PP/EPP).

Rekao je da je PSOE "licemjeran" jer je dogovorio amnestiju istog dana kada je princeza Leonora prisegnula na poštivanje ustava u utorak. Dogovor je opisao kao "najveći napad na vladavinu zakona u našoj demokratskoj povijesti," prenosi list El Pais.

JxCat i ERC prvotno su postavili zakon o amnestiji i održavanje novog referenduma o katalonskoj neovisnosti kao dva uvjeta za potporu drugoj Sanchezovoj vladi. No, iako je referendum odbačen kao protuustavan, na amnestiji se već radilo u stranci PSOE nakon prijevremenih izbora 23. srpnja.

Zasad se čini da su Puigdemont i predsjednik katalonske regionalne vlade Pere Aragonès (ERC) zadovoljni što se Sanchez složio s prvim zahtjevom.

Simbolično fotografiranje

Nakon simboličnog zajedničkog slikanja u ponedjeljak, Sanchez i Aragonès potpisali su sporazum o sadržaju zakona o oprostu i svoje pregovaračke timove zadužili da obave finalizaciju svih detalja, čime bi se trebao zatvoriti složeni krug političkih ustupaka separatističkim snagama.

Međutim, tekst još uvijek mora potvrditi JxCat, čijih je sedam mandata od njih ukupno 264 u španjolskom parlamentu presudno za Sanchezov novi mandat.

Dvojica čelnika također su dogovorili da će se u narednom sazivu raditi i na "političkim i gospodarskim temama", što uključuje i prijenos većih ovlasti s Madrida na Kataloniju, izvijestila je agencija EFE u srijedu.

Ključ novog sporazuma

Ključno u sporazumu jest da je separatistička stranka uspjela osigurati da se budućim zakonom o oprostu obuhvate i oni koji se istražuju u slučajevima vezanim za bivšu secesionističku platformu Demokratski tsunami (TD) i takozvane "odbore za obranu Republike", kazali su izvori iz ERC-a.

Budući zakon o oprostu doista mora "uključiti i sve političke odmazde", izjavila je Patricia Plaja, glasnogovornica katalonske regionalne vlade, što znači da mora pokriti i sve one kojima je suđeno ne samo zbog događaja iz 2017. godine, već i za ranije slučajeve.

TD je osnovalo 2019. nekoliko vodećih osoba katalonskog civilnog društva i političkih stranaka, kako bi se suprotstavili sudskim odlukama koje su stavile izvan zakona promicanje neovisnosti te regije između 2012. i 2021.

Odbori za obranu Republike osnovani su 2017. radi zalaganja za novi referendum o neovisnosti ubrzo nakon što je ustavni sud suspendirao i proglasio nezakonitim onaj održan u Kataloniji 1. listopada te godine.

PP i Vox pojačavaju borbu

Sanchezovi sporazumi s katalonskim strankama JxCatom i ERC, ljevičarskom platformom Sumar, te baskijskim nacionalističkim strankama PNV i EH Bildu, i drugim regionalnim političkim skupinama, sad se utire put prema novom četvetogodišnjem mandatu.

Međutim, Sanchez će se također morati suočiti s oštrom oporbom iz redova stranke desnog centra PP i desničarskog Voxa. PP je vodeća oporbena stranka koja drži većinu u gornjem domu parlamenta, dok je Vox treća po veličini grupacija u donjem domu.

Obje stranke već su priopćile kako će pozvati na nove prosvjede, nakon što je Vox već organizirao prosvjed zbog zakona o oprostu u Madridu prošle subote. Nekoliko organizacija civilnog društva pozvalo je i na prosvjed 18. studenoga protiv amnestije.

U međuvremenu, čelnik PP-a Alberto Núñez Feijóo ponovio je kako će podnijeti tužbu ustavnom sudu kako bi zaustavio "Sanchezovu kapitulaciju" pred katalonskim separatistima.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Spain’s socialists strike deal with separatists, pave the way for second Sanchez term)